Noi speranțe! Un vaccin personalizat împotriva unui tip de cancer agresiv la tineri, testat în primul studiu clinic de acest gen la om

Noi speranțe! Un vaccin personalizat împotriva unui tip de cancer agresiv la tineri, testat în primul studiu clinic de acest gen la om

Cercetătorii americani lansează un studiu clinic care utilizează un vaccin personalizat împotriva cancerului pentru a aborda tumorile cerebrale agresive la adolescenți și adulți tineri.

Cu ajutorul finanțărilor din partea Departamentului Apărării, cercetătorii UCLA au inițiat primul studiu clinic la om pentru a evalua siguranța unui vaccin personalizat împotriva cancerului la pacienții tineri cu gliom emisferic difuz.

În efortul de a combate una dintre cele mai letale forme de cancer cerebral pediatric, cercetătorii de la Centrul de Cancer Health Jonsson Comprehensive al UCLA au lansat un studiu clinic unic pentru a evalua siguranța și eficacitatea unui vaccin împotriva cancerului care vizează gliomul emisferic difuz H3 G34-mutant, o tumoră cerebrală extrem de agresivă care se întâlnește de obicei la adolescenți și adulți tineri.

Acest tip de tumoră cerebrală este caracterizat în principal de o mutație particulară a genei H3-3A, care codifică o componentă importantă de reglare a histonei H3. Această mutație duce la perturbări semnificative în procesarea ARN, cu influențe ample asupra comportamentului cancerului și a răspunsului la tratament, relatează 360medical.ro.

Vaccinul, dezvoltat la UCLA, este conceput pentru a viza aceste mutații genetice în aceste tumori.

Unul dintre puținele centre din Statele Unite care dezvoltă imunoterapii avansate pentru cancerul cerebral, UCLA Health este singurul centru care investighează imunoterapia pentru acest tip special de gliom.

„În ciuda tratamentelor agresive, acest tip de tumoră cerebrală se sustrage terapiilor actuale cu o eficiență șocantă”, a declarat într-un comunicat dr. Anthony Wang, directorul Programului de tumori cerebrale pediatrice de la UCLA Health și cercetătorul principal al studiului.

Potrivit specialistului, aceste cancere prezintă o serie de căi de scăpare, permițând populațiilor mici de celule să supraviețuiască tratamentului inițial și să se adapteze.

„Datele din studiile noastre preclinice ne fac să sperăm că un vaccin activ, țintit, împotriva cancerului va fi capabil să se adapteze odată cu tumora, pentru a elimina celulele canceroase mai eficient”, a mai precizat medicul.

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul funcționează prin înarmarea celulelor dendritice ale unui pacient, cel mai eficient activator al sistemului imunitar al organismului, pentru a viza produse ale reglării ARN alterate care definește acest tip de cancer.

Odată activate împotriva acestor ținte, celulele dendritice ale pacientului sunt apoi injectate înapoi în pacient.

Vaccinarea cu celule dendritice s-a dovedit deja promițătoare în tratarea altor forme de cancer, inclusiv glioblastomul, adăugând ani de viață unui subset de pacienți cu o boală care adesea are o durată de viață de doar câteva luni.

Acest studiu al UCLA va începe cu pacienți cu vârsta de peste 18 ani și se va extinde apoi pentru a include pacienți cu vârsta de până la 5 ani, care au un diagnostic confirmat de gliom emisferic difuz H3 G34-mutant.

Studiul clinic își propune să îmbunătățească ratele de supraviețuire și să ofere noi perspective asupra modului în care sistemul imunitar răspunde la cancerele cerebrale primare și să înțeleagă dacă aceste ținte generează un răspuns imun antitumoral de durată.

Mai multe detalii, AICI

Comenteaza