Noile reguli de carantină în România. Cine scapă de izolare la intrarea în țară

Noile reguli de carantină în România. Cine scapă de izolare la intrarea în țară

CNSU a modificat regulile pentru carantină în România, ca urmare a unui contact direct cu un caz confirmat COVID sau la sosirea în țară.

Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile, potrivi unei hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum, românii vaccinați nu stăteau în carantină dacă erau contacți ai unor persoane infectate cu COVID-19.

Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ COVID-19.

Noile reguli sunt valabile doar pentru carantină, nu și pentru izolare, adică în cazul celor care sunt confirmați cu COVID. Regulile privind izolarea urmează să fie stabilite printr-un ordin al Ministerului Sănătății.

Secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat ieri că și perioada de izolare va fi redusă.

„Persoanele bolnave vor fi izolate timp de 7 zile. Izolarea se aplică persoanei pozitive, care dacă este vaccinată și a fost bolnavă va sta în izolare 7 zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu un caz confirmat, fie sosesc din zona roșie sau alte țări”, a explicat Pistol.

Excepții de la carantină la intrarea în țară

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală (vezi AICI noua listă a țărilor cu risc epidemiologic).

De asemenea, sunt scutiți ce carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

De asemenea, carantina nu se aplică pentru:

  • lucrătorii transfrontalieri din Bulgaria și Ungaria și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate
  • elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara  României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării,  fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare
  • membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor dacă prezintă un test negativ RT-PCR în ultimele 72 de ore
  • conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone  care asigură transportul de marfă
  • persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în  procedură accelerată
  • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice  acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice – tot în baza unui test PCR negativ în 72 de ore
  • elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni cu domiciliul sau reședința în afara  României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor – în baza unui test PCR negativ în 72 de ore
  • piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă  și personalul feroviar
Comenteaza