Nord-Vestul stă bine la heliporturi pentru elicoptere SMURD. Clujul a pierdut în favoarea Sălajului

Nord-Vestul stă bine la heliporturi pentru elicoptere SMURD. Clujul a pierdut în favoarea Sălajului

Raed Arafat, secretarul de stat al MAI, atrage atenţia asupra lipsei zonelor de aterizare din sudul ţării pentru elicopterele care efectuează misiuni de urgenţă, mai ales pe timp de noapte, precizând că autorităţile trebuie să se implice în amenajarea acestora.

Problema cea mai acută rămâne în sudul şi sud-estul ţării, unde, din cauza lipsei heliporturilor sau aeroporturilor, elicopterele SMURD nu pot ateriza pe timp de noapte.

"Dacă luăm oraşele mici, dacă nu vorbim de helipunct, de zonele amenajate să poată ateriza elicopterul şi noapte pentru preluare de pacienţi, sunt multe şi în sudul ţării mai ales. Încă în nordul ţării este mai uşor pentru că avem mai multe aeroporturi, în sudul ţării infrastructura nu prea este dezvoltată. Dacă luaţi nordul ţării aveţi Mureş, Cluj, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Timişoara, toate au aeroporturi, deci în cursul nopţii putem să le folosim. Dacă luaţi zona de sud, în afară de Bucureşti, Constanţa, Tulcea acum, nu ştiu cine mai are în zona de sud. Aici trebuie amenajate zone de aterizare şi autorităţile locale chiar trebuie să se implice în rezolvarea acestei probleme că nu este un capăt de ţară. Problemele majore sunt autorizaţiile care sunt anevoioase şi foarte grele de obţinut de la Autoritatea Aeronautică Civilă şi sunt foarte costisitoare. Deci autorizaţia este problema şi nu neapărat construcţia propriu-zisă a helipunctului", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Judeţele din nordul şi vestul României sunt mai pregătite pentru asigurarea intervenţiilor pe cale aeriană, potrivit secretarului de stat.

"Aveţi la Mureş şi hangar şi helipunct la spital, aveţi la Oradea heliport care este construit recent şi este chiar unul special pe structura spitalului făcut şi care permite elicopterului să aterizeze la nivelul etajului 2 la spital să preia bolnavul de acolo, aveţi la Constanţa unde este un helipunct special cu hangar cu tot, este în curs de finalizare cel de la Jibou pentru zona Nord-Vest, este făcut deja hangarul şi a rămas să toarne betonul pentru helipunct. A mai durat un pic pentru acte, dar este în curs de rezolvare, mai avem la Iaşi unde este făcut hangar şi unde urmeză să se toare betonul, printr-un proiect european şi urmeză să se facă şi mai sunt utilizate aeroporturile. De exemplu, la Craiova se foloseşte aeroportul, la Arad se foloseşte aeroportul şi mai sunt helipuncte pe care le folosim pe durata zilei dar nu şi noaptea, care aparţin de Armată, de Poliţia de Frontieră" , a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI precizează că este important ca elicopterele care efectuează misiuni de urgenţă să poată ateriza şi în oraşele în care nu există aeroporturi. "În mod normal este în vizorul nostru, este o chestiune pe care o considerăm importantă să ajungen în oraşele unde nu sunt aeroporturi şi zi şi noapte să putem ateriza", spune Arafat.

Clujul a pierdut elicopterul SMURD

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, promite din 2013 că elicopterul SMURD care va deservi din judeţul Sălaj Regiunea de Nord-Vest va deveni funcţional. Raed Arafat preciza în 2016 că s-a ales județul Sălaj în detrimentul județului Cluj pentru ca zona de acoperire a elicopterului să nu se suprapună cu a celui din Mureș. Responsabilitatea operării pe linie medicală va reveni însă Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care va răspunde de organizarea activității medicale și de elicopter în cadrul SMURD-ului.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza