Număr ridicat de cazuri de febră denga/ Ce simptome au cei infectați

Număr ridicat de cazuri de febră denga/ Ce simptome au cei infectați

Febra denga este o boală virală  răspândită de țânțarii infectați și care poate pune viaţa în pericol.

Până la sfârşitul lunii aprilie din 2024, OMS a primit rapoarte cu privire la 7,6 milioane de cazuri din 90 de ţări, inclusiv din regiuni din sudul Europei. În total, au fost confirmate 3,4 milioane de cazuri.

Peste 16.000 dintre aceste cazuri au dus la îmbolnăviri grave, iar 3.000 au fost fatale, potrivit OMS.

În ultimii cinci ani, numărul cazurilor de febră denga a crescut la nivel mondial, situaţia fiind deosebit de alarmantă în America, în acest an, unde până în luna aprilie au fost raportate 7 milioane de cazuri, a precizat OMS, potrivit DPA.

În plus, multe ţări nu dispun de o capacitate de supraveghere a răspândirii acestei boli, ceea ce face ca OMS să creadă că numărul real al cazurilor este mult mai mare.

Ce simptome dă boala

După o perioadă de incubație de 4-10 zile, infecția cu oricare dintre cele 4 serotipuri de virus Denga, poate produce un spectru larg de manifestări clinice, însă cele mai multe infecții sunt asimptomatice sau subclinice.
Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei.

Caracteristicile clinice ale febrei Denga variază în funcţie de vârsta pacientului: sugarii şi copii mici pot avea febră cu erupţii; copii mai mari și adulții pot avea fie o febră ușoară sau boala clasică, cu debut brusc cu febră mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate. Unii pacienţi pot prezenta dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie.

Pot apare uşoare manifestări hemoragice cum ar fi sângerare de nas și gingii, petesii, sângerare vaginală (la femeile de varstă fertilă), sau sangerări gastro-intestinale, însă acestea nu sunt manifestări comune, ele anunță de fapt o formă clinică severă de boală.

Forma severă (febra Denga hemoragică) este o complicație potențial mortală, care se caracterizează prin febră mare (de 41 ° C) care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ. Copii au risc crescut de a face forme severe de boală.

Însănătoșirea în urma infecţiei cu virusul Denga conferă imunitate pe tot parcursul vieţii numai împotriva serotipului de virus cu care a avut loc infecția și o protecţie parţială şi tranzitorie (timp de 2-3 luni) față de celelalte trei trei serotipuri.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru febra Denga. Pentru forma severă (febra hemoragică) menținerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului.

Măsuri de prevenire

Constau în protecția individuală față de înțepătura de țânțari. Se recomandă ca în timpul șederii în zona endemică, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete, în timpul zilei cînd țînțarii sunt activi.

Pot fi aplicate substanțe repelente, care îndepărtează țânțarii, pe haine sau pe părțile de corp lăsate descoperite.

În timpul somnului (mai ales în timpul zilei), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide. În camera se vor folosi substanțe insecticide sub diferite forme (aerosoli, benzi impregnate, pastile). 

Dacă în timpul șederii în zona endemică sau la scurt timp după întoarcerea de acolo apare febra însoțită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupții cutanate este bine să consultați un medic. 

Comenteaza