Numărul bolilor transmise de la animal la om e în creştere

Numărul bolilor transmise de la animal la om e în creştere
| Foto: profimedia

ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) avertizează că Zoonoza sau bolile zoonotice – infecţiile care se transmit de la animal la om – vor fi într-o continuă creştere dacă fauna sălbatică şi mediul înconjurător nu sunt protejate, relatează BBC.

ONU avertizează că bolile cu transmitere de la animal la om ar putea să se înmulţească dacă nu vor fi luate măsuri. Un raport ONU arată că exploatarea faunei sălbatice, degradarea mediului înconjurător şi schimbările climatice favorizează apariţia bolilor zoonatice. Alte exemple de boli zoonotice pe lângă Covid-19 sunt Ebola, West Nile şi Sars, transmite Mediafax.

Experţii ONU sunt de părere că evoluţia COVID-19 este cauzată de cererea foarte mare de proteină animală, de agricultura nesustenabilă, dar şi de schimbările climatice pe care le putem observa tot mai des.

Ignorarea bolilor zoonotice duce la moartea a 2 milioane de oameni în fiecare an, conform experţilor ONU. Tot ei mai spun şi că boala COVID-19 va costa economia mondială 9 triliarde de dolari, în următorii doi ani.

Un raport realizat de ONU şi Institutul Internaţional de Cercetare Livestock arată că boala nu se transmite automat de la animal la om. Transmiterea este favorizată de degredarea mediului natural înconjurător. Degradarea pământului, exploatarea faunei sălbatice, extracţia resurselor naturale şi schimbările climatice sunt câteva exemple de alterare a mediului, regăsite în raport.

ONU atrage atenţia asupra faptului că „în fiecare an, în zonele slab dezvoltate financiar, unde oamenii au un venit mediu sau foarte scăzut, mor două milioane de oameni din cauza ignorării bolilor zoonotice ca antraxul, tuberculoza bovină sau rabia”.

Cererea crescută de proteină animală şi afirmă că producţia de carne a crescut cu 260% în ultimii 50 de ani. „Am intensificat procedurile agricole, am extins infrastructura şi am exploatat resursele naturale, toate cu costul faunei sălbatice”, Inger Andersen, oficialul ONU.

„Barajele, sistemele de irigaţie, fermele industriale au legătură cu 25% dintre bolile infecţioase de care suferă oamenii. Călătoritul, transportul, lanţurile de producţie alimentară au şters pur şi simplu graniţele, iar distanţa nu mai există. Schimbările climatice nu au făcut decât să contribuie la răspândirea patogenilor”, a explicat Inger Andersen.

Comenteaza