Numărul infecțiilor cu West Nile a trecut de 70 în România. Opt persoane au murit/ Zonele cu cele mai multe cazuri

Numărul infecțiilor cu West Nile a trecut de 70 în România. Opt persoane au murit/ Zonele cu cele mai multe cazuri

De la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni, 6 iunie, şi până joi, în România au fost confirmate zeci de cazuri de infecţie cu virusul West Nile și opt decese.

Un număr de 71 de cazuri confirmate şi două probabile cu infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) şi până joi, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit INSP, au fost înregistrate opt decese în urma infecţiei cu virusul West Nile, ca urmare a înțepăturii de țănțar. Cele opt persoane care au murit erau din judeţele Bihor (1), Brăila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este: Bacău (1), Bihor (2), Botoşani (2), Brăila (7), Buzău (1), Dolj (8), Galaţi (7), Ialomiţa (2), Iaşi (6), Ilfov (4), Neamţ (1), Olt (3), Prahova (1), Satu Mare (9), Sibiu (2), Suceava (2), Tulcea (3), Vaslui (3) şi Municipiul Bucureşti (9).

Specialiştii INSP recomandă populaţiei:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă prin plase de protecţie la ferestre;

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie. 

Simptomele infecției cu virusul West Nile

Cazurile de infecție cu virusul West Nile apar în timpul sezonului țânțarilor, care începe vara și continuă până în toamnă. Nu există vaccinuri pentru a preveni sau medicamente pentru a trata acest virus. Majoritatea persoanelor infectate cu West Nile nu au simptome. Conform CDC, aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră cu alte simptome, cum ar fi dureri de cap, dureri de corp, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. 

Aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă o boală gravă care afectează sistemul nervos central moare.

Comenteaza