O bacterie periculoasă face ravagii într-un oraş din Europa: Cinci morți și zeci de persoane internate/ Cum se contractează boala și care sunt simptomele

O bacterie periculoasă face ravagii într-un oraş din Europa: Cinci morți și zeci de persoane internate/ Cum se contractează boala și care sunt simptomele

Focarul de legioneloză, identificat în orașul polonez Rzeszów, a ucis până acum cinci persoane. Autorităţile încearcă să găsească sursa infecţiei bacteriene, despre care cred că se află în alimentarea cu apă.

Un focar de legioneloză în oraşul Rzeszow din sudul Poloniei, aflat în apropierea graniţei cu Ucraina, a ucis până acum cinci persoane, a declarat joi un medic, în timp ce autorităţile se străduiesc să găsească sursa infecţiei bacteriene, despre care cred că se află în alimentarea cu apă, relatează Reuters.

Bacteria a fost depistată în cazul a 76 de pacienţi internaţi în Rzeszow şi în zona înconjurătoare, a relatat joi PAP.

Primarul din Rzeszow, Konrad Fijolek, a declarat că autorităţile testează mostre de apă pentru legionella şi că rezultatele vor fi cunoscute luni.

Între timp, oraşul Rzeszow, aflat la mai puţin de 200 de kilometri de oraşul Liov din vestul Ucrainei, a crescut la maximum nivelurile de clor, raze UV şi ozon folosite pentru tratarea apei. Sistemul de apă va fi, de asemenea, filtrat şi dezinfectat, a precizat Fijolek.

Ministerul Sănătăţii a declarat joi dimineaţa că a fost formată o echipă de criză sub conducerea ministrului sănătăţii, Katarzyna Sojka, pentru a analiza epidemia.

Ce este Boala legionarilor

Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella.
Rata de deces în rândul pacienților este de aproximativ 5-10 %.

Nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei Legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă.

Primele simptome

Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor.

Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o
tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. În jur de o treime din
pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea
pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de
laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă.

Cum se contractează boala

Boala legionarilor se contractează prin inhalarea de picături de apă microscopice (aerosoli) contaminate cu bacteria Legionella. Aceste bacterii trăiesc în apă și se multiplică în cazul în care condițiile le sunt propice: de exemplu, atunci când apa stagnează la 20-50°C în sistemele de apă create de om. De exemplu, aerosolii contaminați cu Legionella pot fi emanați de jetul de apă de la robinet sau de la duș, de bulele din apa de la centrele spa sau de unele sisteme de aer condiționat. 

Unde pot supraviețui și unde se pot multiplica bacteriile Legionella?

• în apă la temperaturi cuprinse între 20°C și 50°C,
• în rezervoare sau cisterne cu apă caldă și rece,
• în conducte cu debit redus de apă sau prin care nu curge deloc apa (aici se încadrează și cele din camerele
neocupate),
• în sedimentele (biofilmele) și murdăria de pe suprafețele interioare ale conductelor și ale rezervoarelor,
• pe cauciucul și fibrele naturale din mașinile de spălat și dispozitivele de etanșare,
• în boilere și rezervoarele de stocare a apei calde,
• în depunerile de piatră și în rugina din conducte, dușuri și robinete.

Comenteaza