O nouă variantă de COVID se răspândește în Europa. Care sunt simptomele XEC

O nouă variantă de COVID se răspândește în Europa. Care sunt simptomele XEC

O nouă tulpină de SARS-Cov-2 se răspândește în Europa și este pe cale să devină varianta dominantă în această toamnă.

Este vorba despre varianta XEC care a fost identificată în Germania încă din luna iunie, iar de atunci și până acum, aceasta s-a răspândit și în Marea Britanie, Danemarca, dar și alte țări europene, scrie BBC.

Experții avertizează că noua variantă a COVID are unele mutații noi care ar putea contribui la răspândirea rapidă a virusului în această toamnă, deși vaccinurile ar trebui să contribuie în continuare la prevenirea cazurilor grave, spun experții.

Cu toate că vaccinurile au fost actualizate pentru a corespunde mai bine variantelor recente, momentan nu se știe dacă acestea oferă protecție împotriva XEC, apărută din anterioarele subvariante Omicron.

Directorul Scripps Research Translational Institute, din California, Eric Topol spune că răspândirea XEC „e abia la început”, dar că „preia cu siguranță controlul”.

„Aceasta pare să fie următoarea variantă, dar va dura multe săptămâni până va începe să provoace un val”, a mai spus el pentru LA Times.

Care sunt simptomele XEC

Simptomele sunt considerate a fi la fel cu cele care apar la răceală și anume:

  • temperatură ridicată,
  • dureri, oboseală,
  • tuse
  • durere în gât.

Majoritatea persoanelor se simt mai bine în câteva săptămâni de la COVID, dar recuperarea pacienților infectați cu XEC poate dura mai mult.

 

Comenteaza