Foto O tânără de 29 de ani a primit aprobarea de a fi eutanasiată pe motiv de suferință psihică

O tânără de 29 de ani a primit aprobarea de a fi eutanasiată pe motiv de suferință psihică

Tânăra, care suferă de depresie cronică, anxietate, traume și o tulburare de personalitate nespecificată, se așteaptă să își pună capăt vieții în câteva săptămâni.

Zoraya ter Beek, o tânără de 29 de ani din Olanda, a primit săptămâna trecută aprobarea finală pentru moarte asistată, după un proces de trei ani și jumătate, scrie The Guardian.

Cazul tinerei declanşat un val de controverse chiar şi în ţara sa natală, unde această procedură este prevăzută în legislaţie din 2002. Asta pentru că moartea asistată pentru persoanele cu afecțiuni psihiatrice în Olanda rămâne neobișnuită, deși numărul acestora este în creștere. În 2010, au existat două cazuri care implicau suferințe psihiatrice, în timp ce în 2023, au fost 138, adică un procent de 1,5% din cele 9.068 de decese prin eutanasie.

Zoraya ter Beek spune că problemele au început încă din copilărie, pentru că suferă de depresie cronică, anxietate, traume și tulburări de personalitate nespecificate. În plus, tânăra a fost diagnosticată şi cu autism. Când și-a întâlnit partenerul, a sperat că acesta va fi salvatorul ei şi că mediul sigur pe care el i l-a oferit o va vindeca.

Zoraya s-a angajat în tratamente intensive, inclusiv terapii de vorbire, medicamente și peste 30 de ședințe de terapie electroconvulsivă (ECT) - cu șocuri electrice. "În terapie, am învățat multe despre mine și despre mecanismele de adaptare, dar nu a rezolvat problemele principale. La începutul tratamentului, începi cu speranță. Am crezut că mă voi face bine. Dar, cu cât durează mai mult tratamentul, începi să îți pierzi speranța."

O tânără de 29 de ani a primit aprobarea de a fi eutanasiată pe motiv de suferință psihică

(Zoraya ter Beek. Foto:The Free Press)

Un articol despre cazul ei, publicat în aprilie, a fost preluat de presa internațională, stârnind un val de proteste care i-a provocat lui Ter Beek o mare suferință. A fost momentul în care căsuța de e-mail a "explodat". Majoritatea comentariilor proveneau din afara Olandei, multe dintre ele din SUA. Ea și-a șters rapid toate conturile de pe rețelele de socializare.

"Oamenii spuneau: "Nu o face, viața ta este prețioasă". Eu știu asta. Alții spuneau că au un leac, cum ar fi o dietă specială sau medicamente. Unii îmi spuneau să îl găsesc pe Iisus sau pe Allah, sau îmi spuneau că voi arde în iad. A fost o adevărată furtună de rahat. Nu puteam face față la toată negativitatea".

Ea a spus că este de înțeles că cazuri precum cel al ei - și problema mai largă a legalității morții asistate - sunt controversate. "Oamenii cred că, atunci când ești bolnav mintal, nu poți gândi limpede, ceea ce este jignitor", a declarat ea pentru The Guardian. "Înțeleg temerile pe care unii oameni cu dizabilități le au în legătură cu moartea asistată și îngrijorările legate de faptul că oamenii sunt presați să moară. Dar în Olanda, avem această lege de mai bine de 20 de ani. Există reguli foarte stricte și este foarte sigur".

Zoraya va fi eutanasiată acasă

"Fiecare doctor, în fiecare etapă, îmi spune: "Ești sigură? Te poți opri în orice moment'. Partenerul meu a fost în cameră la majoritatea conversațiilor pentru a mă susține, dar de câteva ori i s-a cerut să plece pentru ca medicii să fie siguri că vorbesc liber."

După ce s-a întâlnit cu echipa medicală, Ter Beek se așteaptă ca moartea ei să aibă loc în următoarele săptămâni. "Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă".

În ziua stabilită, echipa medicală va veni la casa lui Ter Beek. "Vor începe prin a-mi administra un sedativ și nu-mi vor da medicamentele care îmi opresc inima decât atunci când voi fi în comă. Pentru mine, va fi ca și cum aș adormi. Partenerul meu va fi acolo, dar i-am spus că este în regulă dacă trebuie să părăsească încăperea înainte de momentul morții", a declarat ea.

"Acum a sosit momentul, suntem pregătiți pentru asta și găsim o anumită pace. Și eu mă simt vinovată. Dar, uneori, când iubești pe cineva, trebuie să îl lași să plece", a spus tânăra.

 

Comenteaza