O țară din Europa se confruntă cu o triplă epidemie: Covid, gripă și bronșiolită

O țară din Europa se confruntă cu o triplă epidemie: Covid, gripă și bronșiolită
| Foto: hotnews.ro

Franța se confruntă cu o triplă epidemie, odată cu circulaţia simultană a virusurilor care dau Covid, bronşiolită şi gripă.

Sezonul de gripă a venit mai devreme ca de obicei, adăugându-se cazurilor de Covid şi bronşiolită în creştere şi ajungând în rândul sugarilor la niveluri fără precedent în ultimul deceniu. Această situaţie are impact asupra unui sistem de sănătate deja suprasolicitat, la fel ca şi în alte ţări, în special în Statele Unite.

"Situaţia este complet fără precedent" şi plină de "incertitudini", a declarat Didier Che, director adjunct pentru boli infecţioase, într-un briefing de presă al agenţiei de sănătate publică.

"În anii precedenţi, existau mai multe viroze respiratorii care se succedau: o primă circulaţie de rinovirusuri făcea loc la VSR (principalul virus implicat în bronşiolite - n.r.), care în general făcea loc gripei. Aici, avem co-circulaţii", a arătat şi epidemiologul Sophie Vaux. Această situaţie este "îngrijorătoare", deoarece coexistenţa acestor patologii poate avea "un impact clinic destul de puternic, în special asupra spitalelor", a adăugat ea. Şi asta se întâmplă chiar dacă aceste virusuri nu afectează "exact aceleaşi populaţii", gripa şi Covid-ul afectând mai ales persoanele în vârstă şi vulnerabile, iar bronşiolita mai ales sugarii.

Este "dificil de prevăzut apariţia unor vârfuri" ale celor trei epidemii, dar e un posibil un vârf simultan de Covid şi gripă sau chiar şi de bronşiolită chiar de Crăciun, estimează specialiştii, potrivit hotnews.ro.

Comenteaza