OMS a lansat primul ghid de tratament pentru renunțarea la tutun. Peste 750 de milioane de oameni vor să se lase de fumat

OMS a lansat primul ghid de tratament pentru renunțarea la tutun. Peste 750 de milioane de oameni vor să se lase de fumat

Organizația Mondială a Sănătății a emis noi linii directoare pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat și la tutun în general.

Ghidul de tratament propune o combinație de metode, cum ar fi consiliere, programe digitale și tratamente medicale.

Se speră că aceste ghiduri vor ajuta peste 750 de milioane de consumatori adulți de tutun din întreaga lume care doresc să renunțe la consumul de tutun precum fumatul de țigări și trabucuri, utilizarea pipei de apă, mestecatul tutunului și utilizarea produselor din tutun încălzite (HTP).

Potrivit dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, aceste linii directoare sunt „o piatră de hotar crucială în lupta noastră globală împotriva acestor produse periculoase”.

Peste 60% dintre cei 1,25 miliarde de consumatori de tutun din lume, adică peste 750 de milioane de oameni, doresc să se lase de fumat. Cu toate acestea, 70 la sută dintre ei nu au acces la metode eficiente de a renunța. Această lipsă de sprijin este rezultatul provocărilor sistemelor de sănătate și al resurselor limitate.

Terapii eficiente pentru renunțarea la tutun

Combinarea farmacoterapiei cu intervenții comportamentale crește semnificativ ratele de succes a renunțării. Țările sunt încurajate să ofere aceste tratamente fără costuri sau cu costuri reduse pentru a îmbunătăți accesibilitatea, în special în țările cu venituri mici și medii.

OMS recomandă vareniclina, terapia de înlocuire a nicotinei (NRT), bupropiona și citizină ca tratamente eficiente pentru renunțarea la tutun.

În 2023, OMS a inițiat o procedură de precalificare a medicamentelor împotriva tulburărilor cauzate de consumul de tutun pentru a îmbunătăți accesul global la medicamentele recomandate pentru renunțarea la tutun. În aprilie 2024, guma și plasturele cu nicotină Kenvue au devenit primele produse NRT precalificate de OMS.

OMS recomandă intervenții comportamentale, inclusiv consiliere scurtă a lucrătorilor din domeniul sănătății (30 de secunde până la 3 minute) oferită în mod obișnuit în mediile de asistență medicală, alături de un sprijin comportamental mai intens (consiliere individuală, de grup sau telefonică) pentru utilizatorii interesați. În plus, intervențiile digitale, cum ar fi mesajele text, aplicațiile pentru smartphone și programele de internet pot fi folosite ca adjuvanti sau instrumente de auto-gestionare.

OMS încurajează furnizorii de asistență medicală, factorii de decizie și părțile interesate să adopte și să implementeze acest ghid pentru a promova renunțarea la tutun și pentru a îmbunătăți sănătatea a milioane de oameni care au nevoie din întreaga lume.

Comenteaza