OMS, avertisment înainte de Sărbători: "Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieţi"

OMS, avertisment înainte de Sărbători: "Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieţi"

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, îi îndeamnă pe oameni să-şi amâne adunările programate pentru Sărbători, având în vedere că Omicron poate dubla infectările într-o zi şi jumătate până la trei zile.

”Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieţi”, subliniază directorul OMS.

Varianta omicron a SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid decât varianta indiană (delta) şi infectează persoane deja vaccinate sau care s-au vindecat de covid-19, subliniază el.

Ar fi ”neînţelept” să se conchidă, pe baza primelor probe, că varianta omicron este mai blândă decât variantele anterioare, avertizează la rândul ei cercetătoarea-şefă OMS Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă, la Geneva, în contextul în care bilanţurile cresc, iar toate sisteme de sănătate urmează să fie puse la încercare.

Varianta omicron ocoleşte anumite reacţii inumitare, subliniază ea, iar vaccinarea cu un ”booster” este necesar să vizeze persoane cu un sistem imunitar slab.

”Există probe, acum, care arată că omicron se răspândeţte semnificativ mai repede decât varianta delta”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform News.ro.

”Este mai probabil ca persoane vaccinate sau vindecate de covid-19 să se infecteze sau reinfecteze”, subliniază el.

Cei doi oficiali OMS se referă la un studiu Imperial College London publicat săptămâna trecută, potrivit căruia riscul unei reinfectări este de cinci ori mai mare, iar varianta omicron nu a dat vreun semn că este mai blândă decât varianta indiană.

Vaccinarea poate preveni infecţia şi boala, subliniază ei.

Această nouă variantă a SARS-CoV-2 patre să dubleze infecţiile într-o perioadă de o zi şi jumătate până la trei zile, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Asta înseamnă foarte rapid”.

Indiferent de gravitatea acestei variante, ”numărul mare de cazuri poate copleşi sistemul de sănătate” şi pot muri şi mai mulţi oameni, avertizează el.

Comenteaza