OMS, avertisment privind Chikungunya, boala transmisă de țânțari: ”Pune în pericol 5,6 miliarde de oameni”/ Care sunt simptomele
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iul 2025, 11:29
- Sănătate
- Ascultă știrea

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că o epidemie majoră de virus Chikungunya riscă să se răspândească la nivel global, solicitând măsuri urgente pentru prevenirea acesteia.
Chikungunya este o boală infecțioasă virală transmisă prin înțepătura țânțarilor infectați, în special din genul Aedes, cunoscut ca „țânțarul-tigru asiatic”.
Boala provoacă febră și dureri articulare severe, adesea debilitante. În unele cazuri, poate fi mortală.
„Chikungunya nu este o boală cunoscută pe scară largă, dar a fost detectată și transmisă în 119 țări la nivel global, punând în pericol 5,6 miliarde de oameni”, a declarat Diana Rojas Alvarez de la OMS, potrivit sciencealert.com.
Simptomele chikungunya sunt similare cu cele ale febrei dengue și ale bolii cauzate de virusul Zika, ceea ce face dificilă diagnosticarea, potrivit OMS .
Virusul se răspândește acum în regiuni precum Madagascar, Somalia și Kenya, dar și în Asia de Sud. În Europa au fost raportate și cazuri importate, legate de focarul din insulele Oceanului Indian. Transmitere locală a fost raportată în Franța, iar cazuri suspecte au fost detectate în Italia.
Ce este Chikungunya?
Numele Chikungunya vine dintr-o expresie din limba makonde care înseamnă „cel care se încovoaie”, referindu-se la durerea severă articulară cauzată de infecție.
Vișrusul este transmis de țânțarii Aedes care se infectează când înțeapă o persoană bolnavă. Acești țânțari înțeapă mai ales ziua, cu vârfuri dimineața devreme și după-amiaza târziu și în medii urbane, tropicale și subtropicale.
Deși nu există focare autohtone confirmate, prezența țânțarilor Aedes în Europa plasează România într-o zonă receptivă la posibile transmiteri. Persoanele care călătoresc în zone afectate (Oceanul Indian, Asia, America de Sud, Africa) trebuie să fie foarte atente la prevenție.
Care sunt simptomele
Simptomele chikungunya apar de obicei la 3–7 zile după ce o persoană este înțepată de un țânțar infectat.
Principalele simptome sunt:
- Febră bruscă și mare – adesea peste 39°C
- Dureri articulare intense – la nivelul mâinilor, picioarelor, genunchilor sau încheieturilor
- Oboseală severă
- Dureri musculare
- Durere de cap
- Eruptie cutanată (maculopapulară) – apare în 40–50% dintre cazuri, în special pe trunchi, brațe, față
- Greață, vărsături
Durerile pot fi invalidante și pot dura de la câteva zile până la luni sau chiar ani.