Oncolog arestat pentru mită. ȘOCANT! A cerut șpagă dublă de la un pacient deoarece avea două forme de cancer

Oncolog arestat pentru mită. ȘOCANT! A cerut șpagă dublă de la un pacient deoarece avea două forme de cancer
| Foto: https://www.stireasucevei.ro/

Un medic oncolog este acuzat că a luat de 64 de ori mită în bani sau bunuri, fapte documentate cu înregistrări audio și video pe care anchetatorii le-a făcut după ce a fost făcut denunțul.

Dacă ați crezut că le-ați auzit pe toate din sistemul medical românesc, v-ați înșelat. Cazul doctorului Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției de Oncologie de la Spitalul Județean, a inflamat sistemul medical din județul Suceava și a scos la iveală mai multe hibe ale acestui domeniu.

Apar noi detalii tulburătoare în cazul medicului din Suceava, arestat preventiv pentru că le-ar fi cerut bani bolnavilor de cancer. Presa locală scrie că unui pacient șefa Secției de Oncologie Anca Dumitrovici Ababneh, i-ar fi cerut să dubleze suma, pentru că suferea de două forme de cancer.

Investigațiile în cazul medicului Anca Ababneh Dumitrovici au pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer și al unui pacient care a dat mită pentru a primi tratamentul corespunzător. Potrivit presei locale, primul denunț a fost făcut în martie 2022.

Pacienții vorbeau între ei și așa au aflat că primesc tratament doar dacă îi dau bani doctoriței. În decembrie 2022, doctorița a primit 100 de lei de la un pacient care suferea de două forme de cancer, reiese din înregistrările anchetatorilor. Inițial, pacientul i-a dat doctoriței 50 de lei (o sumă lăsată de unii bacșiș la o crâșmă, arată glasulsucevei.ro), dar ea i-a dat banii înapoi, spunându-i acestuia că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului. Aceasta i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit.

Al doilea denunț a fost în iunie 2022, când familia unui pacient a reclamat că doctorița nu a vrut să îi prescrie tratamentul recomandat de un alt oncolog din Iași. Martorii citați de anchetatori au spus că Anca Dumitrovici Ababneh a amânat începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022. Între timp familia pacientului a aflat de la alți pacienți că trebuie „să dea plicul”. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, însă pacientul murise deja.

Ultima mită încasată de Anca Dumitrovici Ababneh, din cele 64 documentate în anchetă, a fost luată în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când a primit de la aparținătorul unui pacient 200 de lei. Șefa Secției de Oncologie a Spitalului din Suceava a primit în mod repetat de la pacienţii bolnavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar şi diverse produse alimentare, între care miere, caşcaval şi brânză, susțin procurorii. 

Conform declarației de avere, șefa secției de Oncologie are un salariu lunar de 17.500 de lei (aproximativ 3.500 de euro) la spitalul județean, la care se adaugă venituri obținute de la două clinici private, a transmis digi24.ro

Anca Ababneh Dumitrovici a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată, a transmis Agerpres, citând Parchetul Tribunalului Suceava.

Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate, a afirmat preşedintele CMR, Daniel Coriu. Actul medical este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă” şi prin plata informală se „va arunca o lumină nefavorabilă” asupra actului medical, mai transmite Colegiul Medicilor din România. 

Comenteaza