Opt copii, internați cu suspiciune de botulism. Doi dintre ei sunt în stare mai gravă

Opt copii, internați cu suspiciune de botulism. Doi dintre ei sunt în stare mai gravă

Opt copii, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, dintr-o localitate din județul Timiș, sunt internați  cu suspiciune de botulism.

Copiii sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara. 

„Au fost prelevate probe de la toți copiii și transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din București. Am și început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Național de Control pentru Boli Transmisibile, am obținut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin și Sibiu. Și mai avem în așteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureș la Timișoara. Vreau să le mulțumesc colegilor de la DSP și de la unitățile care ne-au ajutat și ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puțin de șase luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timișoara”, declară prof. dr. Cristian Oancea – managerul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă, informează reprezentanții instituției. Deocamdată nu se știe ce a provocat intoxicația.

„Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, transmite asist. univ. dr. Ade Raluca Marinescu – medic specialist boli infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, conform Mediafax.

Potrivit medicilor timișoreni, tratamentul precoce este esenţial în gestionarea botulismului. Intoxicaţia severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului.

Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului).

 

Comenteaza