OUG pentru spitale, după cazul băiatului mort la câteva ore după internare. Rafila: "Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat"

OUG pentru spitale, după cazul băiatului mort la câteva ore după internare. Rafila: "Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat"

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, joi, la Cluj, că va fi emisă o OUG care va prevedea ca, în cazurile în care viaţa unui pacient este pusă în pericol, unitatea sanitară care îl tratează va trebui să intervină.

Ministrul Sănătății a fost întrebat de jurnaliştii clujeni cum comentează cazul adolescentului care a murit la doar câteva ore de la internare, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, pentru că nu a fost operat.

"În cazurile amenințatoare de viață, în care un tânăr, pentru că discutăm de un adolescent de 16 ani, avea abdomen acut, avea peritonită, în mod evident trebuia, din punctul meu de vedere - eu nu sunt specialist, nu vreau să mă antepronunț pentru că este Colegiul Medicilor răspunzător de ancheta profesională, este o comisie de disciplină acolo - eu vă spun ca om: în primul rând, ca om, eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat, pentru că nu poți să aștepți un transfer dacă situația pacientului este foarte gravă", a declarat Alexandru Rafila, joi, la Cluj. 

Ministrului Sănătăţii a afirmat și că, în acest caz, nici dacă ar fi sosit mai repede ambulanţa cu o oră sau o oră şi jumătate nu ar fi fost de folos.

"Discuția asta, dacă a venit ambulanța mai târziu sau mai devreme... Eu nu cred că dacă venea cu o oră sau cu o oră și o jumătate mai devreme... se întâmpla decesul în ambulanță, pentru că s-a întâmplat în Unitatea de Primiri Urgențe, în unitatea medicală", a precizat Rafila. 

Ministrul Sănătății a declarat că va fi aprobată în Guvern, în scurt timp, o Ordonanţă de Urgenţă care va avea o prevedere explicită ca în cazurile în care viaţa este pusă în pericol să se intervină indiferent de unitatea sanitară care tratează pacientul.

"Vreau să vă spun ce am făcut noi, ca să nu mai o lungesc: am avut două teme. Una a fost legată de continuarea tratamentului, mai ales pentru copiii și adolesenții cu boli cronice în momentul în care devin adulți, și știți bine că în 1 septembrie a apărut o Ordonanță care face posibilă tratarea lor și după vârsta de 18 ani până la vârsta de 21 de ani în spitale sau secțiile de pediatrie - unii au înțeles mai mult, alții mai puțin. Au fost niște discuții și în spațiu public cu o mamă care a avut un copil care avea dificultăți în a continua tratamentul într-un spital de pediatrie. Atunci am făcut completări la acea ordonanță de urgență și s-a întâmplat să apară și cazul de la Gorj. Și aceste completări dintr-un nou proiect care va fi aprobat ori astăzi în ședința de Guvern, ori săptămâna viitoare, am introdus în mod explicit această prevedere că aceste cazuri în care viața este în pericol trebuie intervenit până la urmă indiferent de unitatea sanitară în care tratează pacientul. Eu cred că și din punct de vedere uman trebuie să gândim lucrurile astea. Nu putem tot timpul să căutăm eventual o prevedere care să ne împiedice să facem ceva. Eu cred că trebuie să căutăm soluțiile, să facem, nu să nu facem. Mai ales că discutăm despre un copil, un adolescent care trebuia să beneficieze de asistență medicală",a explicat ministrul Sănătății.

Băiatul de doar 16 ani a murit la spital, după ce chirurgul din spital a refuzat să-l opereze spunând că nu are competenţă pediatrică. Medicul a solicitat o ambulanță care să-l transfere pe copil la un spital de pediatrie din Craiova, însă pe când a ajuns ambulanța, a fost deja prea târziu pentru adolescent.

Comenteaza