Pacientă internată cu suspiciune de botulism. Ce ar fi mâncat femeia

Pacientă internată cu suspiciune de botulism. Ce ar fi mâncat femeia

O femeie în vârstă de 45 de ani este internată la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia, cu suspiciune de botulism.

”Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare. Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Direcţia de Sănătate Publică Alba, potrivit News.ro.
 
Inspectorii DSP Alba au informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba asupra acestui caz, urmând a se lua probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii. 
 
Pe de altă parte, probe de sânge de la pacientă vor fi trimise pentru analize suplimentare şi specializate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. 
 
Botulismul este o intoxicaţie produsă de bacteria Clostridium botulinum, care poate prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute, precizează specialiştii DSP Alba.
 
Instituţia a emis o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene.

Comenteaza