Pașaportul COVID | Ce vaccinuri și ce teste vor fi acceptate?
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Mar 2021, 10:51
- Sănătate
- Ascultă știrea
Comisia Europeană a prezentat la mijlocul acestei săptămâni proiectul „certificatului verde digital" care, dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul UE, ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar.
Adeverința electronică verde va conține informațiile esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, statul membru emitent și un identificator unic al adeverinței. Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători. Documentul digital va cuprinde:
- pentru adeverința de vaccinare - tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
- pentru adeverința de testare - tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
- pentru adeverința de vindecare - data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.
Ministerul Sănătății a explicat ce vaccinuri și ce teste COVID vor fi acceptate la eliberarea certificatului verde.
Ce vaccinuri vor fi acceptate?
Statele membre ar trebui să elibereze adeverințe de vaccinare indiferent de tipul de vaccin împotriva COVID-19.
În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții de sănătate publică, cum ar fi testarea sau carantina, acestea ar trebui să accepte, în aceleași condiții, adeverințele de vaccinare eliberate în temeiul sistemului de adeverințe electronice verzi. Cu toate acestea, această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață la nivelul UE. Statele membre au opțiunea de a accepta adeverințele de vaccinare emise în cazul altor vaccinuri.
Ce teste COVID-19 vor fi acceptate?
Din motive de fiabilitate, numai rezultatele așa-numitelor teste NAAT (inclusiv ale testelor RT-PCR) și ale testelor antigenice rapide – incluse în lista stabilită pe baza Recomandării 2021/C 24/01 a Consiliului – ar trebui să poată fi incluse într-o adeverință de testare eliberată în temeiul regulamentului propus.
Pentru a intra în vigoare, acest sistem va trebui aprobat de Consiliul European, prin decizie în unanimitate de către toate cele 27 de ţări, şi de Parlamentul European.