Pe ce loc se clasează Clujul în topul șpăgii în spitalele din România

Pe ce loc se clasează Clujul în topul șpăgii în spitalele din România
| Foto: digifm.ro

Media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani este de 1,61%.

Județele Teleorman, Giurgiu și Olt au cele mai mari procente de pacienți care spun că personalul medical le-a cerut bani. La polul opus sunt județele Covasna, Alba și Brașov, potrivit datelor agregate de platforma Graphs.ro pentru luna martie, pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro.

Cele mai mari procente sunt înregistrate în județele Teleorman – 8,11%, Giurgiu – 7,55% și Olt – 5,08%, iar cele mai mici în județele Covasna – 0,47%, Alba – 0,59% și Brașov – 0,66%.

Imediat după Brașov, în acest top se situează Clujul pe poziția a patra cu - 0,71%.

De șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care e, cu adevărat, rata șpăgii din instituțiile sanitare, scrie mediaflux.ro.

„Mecanismul de feedback al pacienților”, cum se numește instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de  a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.

Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.

 Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.

Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară.

Comenteaza