Pedepse dure în afacerea siropului de tuse care a provocat moartea a zeci de copii

Pedepse dure în afacerea siropului de tuse care a provocat moartea a zeci de copii

Persoanele implicate în afacerea cu siropul de tuse care a ucis 68 de copii au fost condamnate la pedepse de până la 20 de ani de închisoare cu executare.

Un tribunal din Uzbekistan i-a condamnat luni la pedepse de până la 20 de ani de închisoare cu executare pe principalii protagonişti ai unei afaceri care a implicat sirop de tuse contaminat importat din India, a cărui ingerare a provocat moartea a 68 de copii în această ţară din Asia Centrală, informează AFP, citată de Agerpres.

Printre cei 21 de acuzaţi, un cetăţean indian, director al companiei Quramax Medikal, care importa siropul Doc-1 Max în Uzbekistan, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare, a anunţat Curtea Supremă uzbecă pe Telegram.

Printre altele, el a fost găsit vinovat de corupţie, fraudă fiscală, fals şi uz de fals.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii Supreme, un total de şapte persoane care lucrează în industria farmaceutică au fost condamnate la închisoare cu executare. Cetăţeni uzbeci au primit pedepse de până la 18 ani de închisoare.

Oficial, 86 de copii au fost otrăviţi în Uzbekistan între toamna anului 2022 şi iarna anului 2023 după ce au ingerat siropul, iar 68 dintre ei au murit.

În ianuarie 2023, OMS a avertizat că analizele unor mostre din acest produs au relevat cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol, substanţe fatale în caz de ingerare.

Ulterior, India a anulat licenţa de producţie pentru compania Marion Biotech, unde erau fabricate siropurile de tuse.

În Gambia, cel puţin 70 de copii au murit în aceeaşi perioadă din cauza insuficienţei renale acute după ce au consumat un alt sirop importat din India.

De asemenea, în Indonezia, un alt sirop cu componente similare a provocat moartea a peste 200 de copii în 2022-2023.

Comenteaza