Coronavirus: Pericolul care pândește în scara blocului sau în lift

Coronavirus: Pericolul care pândește în scara blocului sau în lift
| Foto: pixabay

Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” trage un semnal de alarmă, avertizând populația despre pericolul aflat la un pas de casă, chiar în scara blocului sau în lift.

Medicul le recomandă în primul rând cetățenilor să poarte masca și în spațiile libere, atâta timp cât nu se poate respecta distanțarea socială: “În zonele aglomerate, riscul există, masca trebuie purtată pentru că nu există acea distanță de siguranță. Lucrurile trebuie să meargă împreună”.

Medicul de la Matei Balș sfătuiește românii să nu lase garda jos atunci când merg la magazine pentru aprovizionare, dar nici când intră în scara blocului și în lift. Aceste spații sunt închise și relative mici, motiv pentru care virsul se poate transmite cu ușurință.

Cu privire la infectarea de pe anumite suprafețe, Adrian Marinescu susține că nu există un risc extrem de mare precum cel de a contacta virusul din aerul infectat, dacă nu folosim măștile de protecție. De asemenea, igiena mâinilor și distanțarea fizică este esențială.

”Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prin aer. Dacă cineva s-a urcat în lift mai devreme, există risc de transmitere. Chiar dacă te urci singur în lift trebuie să purtăm masca, inclusiv în scara blocului.

Suprafețele sunt o problemă, deși nu transmit așa ușor virusul cum credeam la începutul pandemiei. Dacă cineva a tușit sau a strănutat, iar noi atingem foarte repede suprafața, ducem mâna la gură sau la nas, riscul există. Ai nevoie de o igienă a mâinilor foarte clară și trebuie să evităm gesturile de a duce mâna la față, chiar dacă este foarte greu”, a spus renumitul medic la Antena3.

Comenteaza