Peste 280.000 de clujeni au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID. Cât de eficientă este o singură doză ?

Peste 280.000 de clujeni au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID. Cât de eficientă este o singură doză ?

Cu toate că unele vaccinuri împotriva coronavirusului necesită două administrări, există persoane care nu se mai prezintă la rapel, din diverse motive.

De exemplu, opt la sută din cei vaccinaţi în SUA cu serul produs de Moderna sau BioNTech nu s-au mai prezentat la rapel. Este vorba de aproximativ cinci milioane de oameni, după cum relatează New York Times, citând date puse la dispoziţie de autoritatea sanitară CDC, scrie dw.com.

Angela Rasmussen, virolog în cadrul Universităţii Saskatchewan din Canada spune că motivele sunt foarte diferite. Unii cred, eronat, că o doză de vaccin este suficientă, alţii se tem de noi efecte secundare. Unora, foarte puţini, li s-a recomandat, din motive medicale, să renunţe la rapel.

Cât de bine sunt protejate aceste persoane de o infectare cu coronavirus?

Experţii au tot repetat că, în cazul majorităţii vaccinurilor aprobate, sunt necesare două vaccinări pentru a beneficia de o protecţie mai bună şi mai îndelungată. Datele demonstrează că prima vaccinare oferă o oarecare protecţie, dar nu este clar pentru cât timp.

În două studii realizate de Biroul Britanic pentru Statistici Naţionale şi Universitatea Oxford s-a constatat că oamenii manifestă o puternică reacţie a anticorpilor deja după prima doză de vaccin. Potrivit unuia din studii, procentajul infectărilor simptomatice cu coronavirus a scăzut cu 72 la sută după injectarea unei doze de vaccin produs de BioNTech/Pfizer sau AstraZeneca. După rapelul cu BioNTech/Pfizer infectările simptomatice s-au redus cu 90 la sută. 

Peste 543.000 de vaccinuri administrate la Cluj

De la debutul campaniei de vaccinare și până vineri după-amiază, în județul Cluj au fost administrate 543.612 de doze de vaccin.  280.151 de persoane au primit prima doză, iar 263.461 schema completa. 

În ultima zi, centrele de vaccinare au fost imunizate 368 de persoane, în cabinetele medicilor de familie s-au vaccinat 100 de persoane, iar alte 66 au fost să se vaccineze la centrul de tip drive-through de la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca. 

În urma celor 534 de vaccinuri administrate vineri a fost înregistrată o reacție adversă. Până acum, la Cluj s-au semnalat 488 de reacții adverse moderate și ușoare.

 

Comenteaza