Pistrui, pete solare sau aluniță? Cum să faci diferența

Pistrui, pete solare sau aluniță? Cum să faci diferența

Ți-a apărut o nouă pată pe piele? Iată cum să faci diferența dintre pistrui, pete solare și alunițe - și când ar trebui să-ți faci o programare la medic pentru o consultație de specialitate.

Pistruii

Pistruii, cunoscuți sub numele de efelide, sunt pete mici, plate, de culoare maro deschis, care apar pe persoanele cu pielea deschisă sau cu părul roșu sau deschis la culoare. Aceștia sunt cauzați de expunerea la soare și sunt mai vizibili vara. Când te expui la soare, celulele numite melanocite produc melanină, pigmentul care dă culoarea pielii.

La persoanele predispuse la pistrui, melanina nu se răspândește uniform, ci se adună, creând pistrui. Pistruii apar în general în copilărie și se pot estompa odată cu vârsta, mai ales dacă expunerea la soare se reduce. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producem mai puțină melanină sau se poate descompune sau se dispersează, astfel că pistruii se estompează sau sunt mai puțini, scrie sciencealert.com.

Folosirea de protecție solară și purtarea de îmbrăcăminte de protecție poate ajuta la prevenirea și dezvoltarea de noi pistrui, în special pe față și pe brațe.

În timp ce pistruii sunt complet inofensivi, ei sunt un semn că cineva prezintă un risc genetic mai mare de a dezvolta cancer de piele.

Petele solare

Spre deosebire de pistrui, care tind să devină mai deschiși odată cu o expunere mai mică la soare, petele solare nu se vor estompa cu timpul, ci, dimpotrivă, se pot accentua și mai mult cu expunerea continuă la soare.

Cu toate acestea, unii oameni încearcă să-și îndepărteze petele solare din motive cosmetice folosind fie un laser, un peeling chimic sau creme.

Deși petele solare nu sunt periculoase, ele vă cresc riscul de alte cancere de piele în acea zonă.

De asemenea, este important să le monitorizați, deoarece melanoamele cu creștere lentă pot arăta inițial ca pete solare. Dacă observați modificări în dimensiune, formă sau culoare, consultați medicul pentru a exclude cancerul de piele.

Alunițele

Alunițele sunt adesea excrescențe de piele închise la culoare, în relief sau plate care pot apărea oriunde pe corp.

Deși alunițele pot exista încă de la naștere, ele cresc de obicei în timpul copilăriei, adolescenței și maturității timpurii (inclusiv în timpul sarcinii, când hormonii se schimbă), până în jurul vârstei de aproximativ 40 de ani. Alunițele pot crește în dimensiune și pot apărea și altele noi.

Majoritatea adulților au între 10 și 40 de alunițe pe corp. O persoană cu un număr mare de alunițe are 50 sau mai mult, în timp ce cineva cu un număr foarte mare de alunițe are 100 sau mai mult.

Alunițele se formează atunci când melanocitele cresc în grupuri, în loc să se răspândească uniform pe piele.

Alunițele crescute, denumite nevi compuși, au atât porțiuni plate, cât și înălțate și au de obicei pigment care este mai adânc în piele. Nevii dermici sunt alunițe de culoarea pielii sau maro deschis, care sunt, de asemenea, crescute.

Majoritatea alunițelor sunt inofensive. Pe unele pot crește fire de păr, iar altele pot dispărea, în timp ce unele se pot închide la culoare sau se pot modifica odată cu vârsta sau cu modificările hormonale.

Din păcate, unele alunițe se pot transforma în melanom, o formă periculoasă de cancer de piele.

Când să mergeți la medic

În timp ce pistruii și petele solare sunt complet inofensive, alunițele necesită mai multă atenție, mai ales dacă își schimbă dimensiunea, forma, culoarea sau textura.

Dacă o aluniță prezintă oricare dintre următoarele semne de avertizare, consultați medicul dermatolog, care va folosi regula ABCDE pentru a detecta dacă o leziune este ar putea fi un cancer de piele:

Asimetrie: dacă o jumătate din aluniță arată diferit de cealaltă jumătate
Border (margini): dacă alunița are o formă neregulată, zimțată sau are margini slab definite
Culoare: nuanțe variate sau schimbări bruște de culoare a aluniței
Diametru: dacă este mai mare de 6 milimetri (aproximativ dimensiunea unei radiere de creion)
Evoluție: dacă alunița are modificări în dimensiune, formă, culoare, dacă apar mâncări sau sângerri, pentru mai mult de câteva săptămâni.

Cercetările specialiștilor arată că doar 21,7% dintre oameni pot identifica corect melanomul singuri, așa că verificările anuale la dermatolog sunt esențiale.

Comenteaza