Plămâni obţinuţi în laborator, transplantaţi cu succes la şoareci

Plămâni obţinuţi în laborator, transplantaţi cu succes la şoareci
Organele dezvoltate în laborator oferă un model uman pentru testarea unor noi medicamente, pentru a genera țesut transplantabil, dar și pentru studierea afecțiunilor pulmonare umane complexe.

Reuşita aparţine oamenilor de știință de la Universitatea Michigan din Statele Unite care au transplant mini-plămâni obținuți în laborator în șoareci imunodeprimați, iar aceste structuri au reușit să supraviețuiască, să crească și să se maturizeze, informează, marți, Science Daily.

Procedura este văzută ca un potențial instrument de studiere a bolilor de plămâni deoarece organele dezvoltate în laborator oferă un model uman pentru testarea unor noi medicamente, pentru înțelegerea funcționării genelor, pentru a genera țesut transplantabil și pentru studierea afecțiunilor umane complexe precum astmul, relatează agerpres.ro.

Autoarea principală a studiului, Briana Dye, de la Departmentul de Biologie Celulară și Biologie Evolutivă din cadrul Universității Michigan, a folosit mai multe căi de semnalizare implicate în creșterea celulelor și formarea organelor pentru a determina celulele stem - celulele principale ale corpului uman - să fabrice plămâni în miniatură. ''În doar opt săptămâni, țesutul transplantat avea structuri de căi aeriene sub formă de tub similare cu cele adulte'', a declarat Dye.

''În multe privințe, diferența dintre mini-plămânii transplantați și țesuturile umane adulte erau imperceptibile'', a afirmat Jason Spence, profesor asociat în cadrul aceluiași departament, dar și la Departamentul de Medicină Internă.

Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în ''eLife''.

Unul din cinci decese la nivel global are ca şi cauză bolile pulmonare, iar în cazul cancerului pulmonar rata de supraviețuire rămâne scăzută în ciuda avansului înregistrat în ultimele trei decenii în privința posibilităților de tratament.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza