Planul naţional anticancer a fost promulgat. De la 1 ianuarie intră în vigoare

Planul naţional anticancer a fost promulgat. De la 1 ianuarie intră în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, la Palatul Cotroceni, decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de miercuri, de la Palatul Cotroceni, pentru promulgarea legii care aprobă Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, că ”sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic”.  

Potrivit legii, planul se implementează pentru perioada 2023 - 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

”Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susţinute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deşi rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuşi împreună, în parteneriat, printr-un efort naţional, să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei”, a subliniat preşedintele Iohannis, în cadrul ceremoniei de la Cotroceni.

Potrivit noului act normativ, toţi cetăţenii români au dreptul, de anul viitor, la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psihooncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

Obiectivul principal pe care această lege îl urmărește, potrivit documentului, este acela al stabilirii unui traseu standardizat la pacientului oncologic între diversele etape ale îngrijirii medicale, boala oncologică fiind abordată integrat, în cadrul unor echipe multidisciplinare formate din chirurgi, radiologi, oncologi medicali, radioterapeuți, anatomopatologi și medicul curant. Printre măsurile prevăzute se numără aceea ca medicul de familie să poată recomanda direct colonoscopia sau CT-ul. Pacienții oncologici vor avea prioritate la consultații și explorări, în baza unei liste separate de programări. De asemenea, un loc important în cadrul planului îl au și terapiile inovative și medicina personalizată.  

Comenteaza