Premieră medicală în România: Inimă artificială implantată la un copil

Premieră medicală în România: Inimă artificială implantată la un copil

O adolescentă în vârstă de 17 ani este primul pacient copil din România căruia i-a fost implantat o inimă artificială.

Procedura a fost realizată la Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, de către prof. dr. Horaţiu Suciu, asistat în timpul procedurii de o echipă a IUBCvT şi de doctorul Svetozar Putnik, din Belgrad.

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană”, a scris prof. dr. Horaţiu Suciu, pe pagina de Facebook, scrie .

Medicul a afirmat că, după operație, spre seară, când a plecat spre casă, a privit spre locul în care se va construi viitorul Institut al Inimii din Târgu Mureş.

„Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculeţul din faţa Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum nişte pomi fragezi, pe care i-aş lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu ştiu dacă pomii aceştia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a şoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei”, a mai spus prof. dr. Horaţiu Suciu.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza