Premieră medicală în România, la Cluj: Medicii au reușit un auto-transplant renal

Premieră medicală în România, la Cluj: Medicii au reușit un auto-transplant renal
| Foto: stirileprotv.ro

Chirurgii din Cluj-Napoca au fost nevoiți să apeleze la ultima soluție posibilă și să realizeze o operație, în premieră pentru România, pentru a-i putea salva viața unui pacient.

Este vorba despre un auto-transplant renal, prin extirparea unei tumore. Pacientul, pe numele său Florin, avea un singur rinichi și acela afectat de cancer. Ca să îl salveze, medicii au scos organul, l-au curățat și l-au pus la loc.

Așadar, Florin a fost operat pentru prima dată de cancer în urmă cu 4 ani. Atunci medicii i-au extirpat rinichiul drept. Acum 3 luni, a aflat însă că boala a recidivat și i-a invadat rinichiul rămas.

„Din momentul în care am aflat că trebuie să mă operez și la celelalt, au fost trei luni în care e disperare... nu dormi noaptea, nu stai liniștit. Erau disperați... părinții mei de vârstă înaintată vă dați seama că nu îmi puteau dona, soția așa cum e... nu aveam donator, trebuia să merg pe dializă dacă rezistam, dacă nu...”, a spus Florin, potrivit stirileprotv.ro.

Transplantul unui organ de la un membru al familiei nu s-a putut întâmpla.

Medicii au fost forțați de situație și au ajuns să facă un autotransplant pentru a extirpa tumora, o premieră în România. Operația a durat 6 ore:

„Constă în recoltarea rinichiului de la locul lui și extragerea lui în afară corpului, este nevoie de chirurgia oncologică extirpativa extracorporală, adică disecția rinichiului, în care se extrage tumoră și se reface morfologia renală, și este nevoie de posibilitatea de a se efectua un transplant renal”, a explicat directorul Secției de Urologie și Transplant renal din Cluj.

Comenteaza