Foto Prima aplicație web de testare HIV, lansată la Cluj-Napoca

Prima aplicație web de testare HIV/SIDA din România a fost lansată, în premieră la Cluj-Napoca, județul fiind pe locul 2 la nivel national la cazurile de infectare.

„Centre HIV” este prima aplicație din România de testare HIV, unde sunt centralizate 468 de instituții din 11 județe din România care oferă testare HIV gratuită și contracost. În cadrul aplicației se oferă detalii precum localizarea instituției, programul de lucru, costul unui test cât și detalii necesare pentru testarea infecției cu HIV, modalitățile de testare a persoanelor sub 16 ani și condițiile asigurării consilierii pre și post testare.

Cele 11 județe au fost alese în funcție de centrele universitare cu universități de medicină cuprinse ca asociații membre în FASMR, studenții la medicină din aceste centre urmând să promoveze aplicația de testare HIV în cadrul unităților de învățământ unde vor livra sesiuni de educație pentru prevenire HIV. Conceperea aplicației a plecat de la nevoia de profilaxie împotriva virusului HIV prin testare regulată în România și de la numărul semnificativ de noi cazuri de HIV din rândul tinerilor înregistrate în fiecare an.

''Tânărul care intră în platformă web introduce localitatea, apoi apar centrele de testare cele mai apropriate, după care se poate face programare, ce costuri implică și de ce acte are nevoie”, a coordonatorul proiectului, Bogdan Istrate.

Pe aplicație sunt peste 465 de centre de testare, clinici și spitale de boli infecțioase din cele 11 județe.

La 30 iunie 2022 erau înregistrate în România peste 26.000 persoane cu HIV/SIDA, din care 264 de cazuri noi în prima jumătate a anului. De asemenea, s-au înregistrat 62 de decese.

Etichete
Comenteaza