Primele indicii ale bolii Alzheimer ar putea apărea în ochi. Semnele de alarmă dezvăluite de un studiu recent

Primele indicii ale bolii Alzheimer ar putea apărea în ochi. Semnele de alarmă dezvăluite de un studiu recent

Noi cercetări au explorat modul în care ochiul ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer înainte de începerea simptomelor.

„Ochiul este o fereastră către creier”, a declarat oftalmologul Dr. Christine Greer, director de Educaţie medicală la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. „Poţi „vedea” direct în sistemul nervos uitându-te în spatele ochiului, spre nervul optic şi retină”, explică specialista pentru CNN.
 
Cercetările au explorat modul în care ochiul poate ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer înainte de apariţia simptomelor actuale. Se consideră că boala este avansată în momentul în care memoria şi comportamentul sunt afectate. „Boala Alzheimer începe să afecteze creierul cu zeci de ani înainte de apariţia primelor simptome de pierdere a memoriei”, a declarat Dr. Richard Isaacson, un neurolog care se ocupă de prevenirea bolii Alzheimer şi care lucrează, de asemenea, la Institutul pentru Boli Neurodegenerative.
 
Dacă medicii reuşesc să identifice boala în stadiile sale timpurii, oamenii ar putea apoi să facă alegeri sănătoase în ceea ce priveşte stilul de viaţă şi să controleze „factorii de risc modificabili, precum tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat şi diabetul”, a mai spus Isaacson, citat de CNN

Ochiul știe

Cât de devreme putem vedea semne de declin cognitiv? Pentru a afla, cercetătorii au colectat mostre de retină şi de ţesut cerebral pe parcursul a 14 ani de la 86 de donatori cu boala Alzheimer, cu diferite grade de declin mental.

„Studiul nostru este primul care oferă analize aprofundate ale profilurilor proteinelor și ale efectelor moleculare, celulare și structurale ale bolii Alzheimer în retina umană și modul în care acestea corespund cu modificările creierului și ale funcției cognitive”, a spus autorul principal Maya Koronyo-Hamaoui, profesor de neurochirurgie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles.

Studiul, publicat în februarie în revista Acta Neuropathologica, a constatat creşteri semnificative ale beta-amiloidului, un marker cheie al bolii Alzheimer, atât la persoanele cu Alzheimer, cât şi la cele cu declin cognitiv precoce.
 
Celulele microgliale au scăzut cu 80% la cei cu probleme cognitive, a constatat studiul. Aceste celule sunt responsabile de repararea şi întreţinerea altor celule, inclusiv de eliminarea beta-amiloidului din creier şi din retină.
 
"Au fost găsiți, de asemenea, markeri ai inflamaţiei, care pot fi un marker la fel de important pentru evoluţia bolii", a declarat Isaacson, care nu a fost implicat în studiu.
 
„Constatările au fost evidente şi la persoanele fără simptome cognitive sau cu simptome cognitive minime, ceea ce sugerează că aceste noi teste oculare pot fi bine poziţionate pentru a ajuta la diagnosticarea timpurie”, mai precizează studiului. 
 
Studiul a constatat că atrofia țesuturilor și inflamația în celulele din periferia îndepărtată a retinei au fost cele mai predictive pentru starea cognitivă. Specialiştii cred că aceste rezultate ar putea duce dezvoltarea unor tehnici de imagistică care să ne permită să diagnosticăm boala Alzheimer mai devreme şi mai precis.

Comenteaza