Foto Primul mare spital finanțat prin PNRR va fi GATA la Cluj-Napoca, la începutul anului viitor
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Noi 2024, 15:00
- Sănătate
- Ascultă știrea
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Spitalul de Neurochirurgie și Neurologie din Cluj-Napoca va fi gata la începul anului viitor. Investiția de pe Pasteur, de 230 de milioane lei cu TVA, este susținută din fonduri PNRR.
„La Cluj avem Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie, care este aproape finalizat. Se lucrează la partea de instalații interioare și dotări. Este un spital de 200 de milioane lei. Cred că e primul spital mare care se construiește în Cluj. Este primul proiect mare din PNRR care, din extimările noastre, va fi gata la începutul anului viitor”, a spus Alexandru Rafila, la Cluj-Napoca.
Ce cuprinde spitalul:
Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.
Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.
Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.
Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale. Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare.
Lucrările sunt executate de Erbașu COnstrucții: ''Până în acest moment, la clădirea nouă s-au finalizat suprastructura, hidroizolația și pavajul acoperișului. În interior, se lucrează la compartimentările din gips-carton și la instalațiile de pe fiecare etaj. Șapa de nivel a fost turnată pe toate etajele, inclusiv în casele de scară, iar acum se aplică șapa autonivelantă. La etajul 3, s-au montat pereții curati, consolele chirurgicale și de anestezie pentru primele 4 săli de operație. De asemenea, s-a finalizat montarea tâmplăriei exterioare și a celor două montcharge-uri, iar în prezent se lucrează la montarea lifturilor de persoane. În corpul existent, tavanele și sapele autonivelante sunt finalizate, iar pereții sunt pregătiți pentru aplicarea lavabilei. Totodată, a fost montat covorul PVC în băile de pe fiecare etaj. La exterior, se lucrează la zona de acces și la fațada ventilată, care este realizată în proporție de 85%''.