Principalele "arme" în lupta contra afecţiunilor oncologice, dezbătute la Cluj

Principalele
Specialişti în oncologie şi în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societăţii civile şi ale asociaţiilor de pacienţi din sfera oncologiei au dezbătut, luni, în cadrul unei conferinţe susţinute la Cluj, aspecte legate de importanţa prevenţiei, a diagnosticării precoce şi precise a cancerelor specifice femeilor.

Specialiştii au declarat că numărul cancerelor ar putea creşte, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă. "Datorită creşterii speranţei de viaţă care se înregistrează în acest moment pe plan mondial este de presupus că foarte mulţi dintre noi ne vom confrunta pe parcursul vieţii cu cel puţin un tip de cancer, astfel încât această problemă trebuie să fie bine cunoscută.

Ca în orice bătălie, bătălia pe care o ducem împotriva cancerului trebuie să aibă un aliat, şi acesta este informaţia", a explicat Anca Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj, citată de agerpres.ro. Aceasta a declarat că este esenţial ca pacienţii să ecunoască semnele şi simptomele şi să fie informaţi cu privire la metodele de prevenţie, screening şi diagnosticare precoce a cancerului.

Potrivit statisticilor, în România 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III. În ceea ce priveşte cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Rata de supravieţuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului de sân, respectiv 93% în cancerul de ovar, dacă boala este diagnosticată în stadiul I.

Comenteaza