Produsele din tutun încălzit vor fi etichetate obligatoriu cu avertismentele de sănătate

Produsele din tutun încălzit vor fi etichetate obligatoriu cu avertismentele de sănătate

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor, precum şi produsele din tutun încălzit vor fi obligatoriu etichetate cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate.

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa care prevede că produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum şi produsele din tutun încălzit vor fi obligatoriu etichetate cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate (text şi fotografie).

Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat, că actul normativ transpune în legislaţia naţională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European şi a Consiliului, conform Agerpres.

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativităţii unei etichetări corespunzătoare, menţionează sursa citată.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, adoptarea actului normativ este determinată de creşterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depăşit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.

Beneficiarii direcţi ai reglementării sunt adulţii şi tinerii care au folosit sau folosesc ţigări electronice sau dispozitive electronice.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulţii care folosesc zilnic sau ocazional ţigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populaţiei, mai precizează sursa citată.

De asemenea, un studiu al Institutul Naţional de Statistică relevă că procent de 19% din populaţia adultă fumează ţigări electronice sau dispozitive electronice, mai arată Ministerul Sănătăţii.

Peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun şi peste 15.000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii, arată Raportul de ţară al OMS publicat în anul 2023, potrivit sursei citate. 

Comenteaza