Profanare de cadavre pe mâna cardiologilor şi operaţii macabre, în sistemul medical românesc măcinat de corupţie

Profanare de cadavre pe mâna cardiologilor şi operaţii macabre, în sistemul medical românesc măcinat de corupţie

Scandalul medicilor români cercetați pentru că preluau dispozitive medicale de la cadavre și apoi le montau pacienţilor a atras atenţia presei internaţionale care vorbeşte despre sistemul sanitar medical românesc, măcinat de corupţie. 

Cardiologul Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în acest caz. El este acuzat de procurori că a creat o rețea din 2017, în care diferiți medici îi furnizau stimulatoare cardiace „extrase din cadavre”, pe care apoi le implanta, contra cost, pacienților. De asemenea, procurorii îl acuză pe medicul Tesloianu și că a fabricat diagnostice false pentru a forța aceste proceduri medicale. În dosar mai sunt urmăriți penal alți cinci medici.

Anchetarea rețelei operațiilor macabre de la Iași a atras atenția presei internaționale. Publicații prestigioase au alocat spații largi subiectului, iar Reuters și Jerusalem Post scriu în termeni critici despre multele neajunsuri ale sistemului medical din România - subfinanțat, politizat și măcinat de corupție.

Un medic specialist care a condus un spital mare din Capitală spune că dosarul medicului Dan Tesloianu este „șocant” și a explicat cum ar fi putut face rost cunoscutul cardiolog de dispozitivele cardiace de la cadavre pe care le-ar fi implantat ulterior pacienților, scrie Libertatea.

Medicul ATI, care a vorbit sub protecția anonimatului, susține că Dan Tesloianu a fost ajutat de angajații din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iași pentru că altfel nu ar fi primit aprobarea din partea conducerii unității medicale să facă intervenția.

„Un pacient care decedează în spital nu poate fi mutat timp de două ore. Acesta este protocolul nu numai în România, ci peste tot în Europa. Teoretic, un stimulator cardiac poate fi scos repede pentru că este montat sub piele. Dar asta înseamnă profanare de cadavru. E imposibil să se întâmple așa ceva fără să nu mai afle nimeni. Deci trebuie să existe și niște complici. Nu văd unde ar mai putea fi scos stimulatorul unui pacient decedat?!”, a spus medicul.

Traseul normal al unui dispozitiv cardiac trebuie să apară în actele oficiale ale spitalului. „De regulă, acestea sunt achiziționate de spital și decontate de casa de asigurări. Ele intră în contabilitatea magaziei spitalului. Când urmează să fie folosit în cadrul unei intervenții chirurgicale, iese din magazie cu bon de transfer și urmează o procedură care se finalizează cu descărcarea echipamentului în foaia de observație a pacientului. Este dificil să introduci un stimulator străin fără să știe nimeni. Din nou, sunt implicate mai multe persoane”, a mai declarat fostul manager de spital.

Un stimulator cardiac, care poate fi și defibrilator, costă între câteva sute de euro și poate ajunge până la 4.000 de euro, în funcție de performanțele acestuia.

Ministerul Sănătății a transmis, duminică, într-un comunicat de presă, că dispozitivele active care au fost găsite la Spitalul „Sfântul Spiridon” aveau înscrisă interdicţia de a le reutiliza pe ambalaj. Legislaţia interzice în „mod explicit reutilizarea stimulatoarelor şi defibrilatoarelor cardiace”, a transmis ministerul, precizând că aceste dispozitive fac parte din categoria celor de unică folosință.

Comenteaza