Proiect pilot de screening pentru cancerul de col uterin, implementat la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Sep 2017, 17:10
- Sănătate
- Ascultă știrea

Scopul acestei conferințe, la care și-au adus aportul și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județul Cluj care găzduiesc comunități însemnate de romi, l-a constituit identificarea celor mai bune mecanisme de interacțiune între serviciile medicale oferite prin intermediul acestui program de screening HPV și comunitățile defavorizate din județ.
În acest context, echipa managerială a Institutului Oncologic a semnalat o serie de dificultăți întâmpinate în implementarea programului național de screening al cancerului de col uterin, respectiv existența unor bariere în accesul populației, în special a celei defavorizate din mediile rural și suburban. Astfel, prin intermediul proiectului s-a încercat identificarea de modalități concrete de atragere a femeilor de etnie romă din Nord-Vestul țării în cadrul programului de screening, astfel încât depistarea cancerului de col uterin să se facă într-o fază incipientă, mult mai ușor de tratat.
„Acest program a contribuit în mod indubitabil la salvarea multor vieți, descoperirea într-o fază incipientă a bolii permițând o intervenție mult mai precoce și cu șanse mai mari de succes. Dar poate cel mai mare câștig îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare în rândul grupurilor vulnerabile a importanței participării la astfel de programe de prevenire a afecțiunilor oncologice și ginecologice grave", a declarat Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
Implementarea proiectului CEDICROM a determinat o creștere a participării la această testare non-invazivă, datorată în special asigurării unei informări directe a persoanelor vizate în comunitate, chiar prin intermediul așa numitei metode „din ușă în ușă". Pentru a ajunge la grupul țintă vulnerabil, format în special din persoane neasigurate, neînscrise pe listele medicilor de familie, echipa de implementare a proiectului s-a deplasat cu trei unități mobile care au efectuat în total 175 de vizite în teren, ele prelevând peste 3000 de probe pentru teste Babeș-Papanicolau, respectiv 2400 pentru testele HPV. De asemenea, unul dintre rezultatele importante ale proiectului l-a reprezentat edificarea, în premieră, a unui centru dedicat de tratare a leziunilor depistate, dotat cu un ambulator specializat.