Protest în faţa CNAS: "Nu vă bateţi joc de medici!", "Vrem venituri decente!"

Protest în faţa CNAS: "Nu vă bateţi joc de medici!", "Vrem venituri decente!"
| Foto: Depositphotos.com

Mai mulți medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu. Un protest este programat și la Cluj.

Medicii afişează pancarte pe care este scris: "Nu vă bateţi joc de medici!", "Vrem venituri decente!", "Plătim taxe - avem dreptul a sănătate", "Nu distrugeţi medicina de familie!", "Unde au dispărut banii din sănătate?".

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun "scăderi foarte greu de suportat" pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere - internare, reţete compensate, concedii medicale. "De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele", a punctat Sandra Alexiu.

"Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului - cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps", susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

Medicii clujeni, gata de proteste

Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj-Napoca, Mihai Mara, a spus că medicii vor protesta joi dimineața, între orele 9.00 și 11.00, în fața Casei de Asigurări de Sănătate.

„Am chemat medicii de familie din județ să vină și am chemat și medicii din ambulatoriu să vină. Proiectul elaborat de Casa Națională ne scade veniturile cabinetului cu aproximativ 40-50% prin mai multe mecanisme. O dată prin scăderea valorii punctului per capita și pentru consultații. A doua oară prin limitarea numărului de consultații în cabinete, inclusiv prin eliminarea regularizării anuale”, a spus Mihai Mara, la Europa FM.

Comenteaza