“Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”, program coordonat de profesorii Patriciu Achimaș și Daniel David la UBBMed

“Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”, program coordonat de profesorii Patriciu Achimaș și Daniel David la UBBMed

UBB Cluj organizează în această toamnă primul modul pentru formarea de competențe în psiho-oncologie, pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie, program în care sunt implicați direct profesorii Patriciu Achimaș și Daniel David.

Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului – co-creat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health-UBBMEd – organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie, prin programul mai general numit „Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”.

Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice (vezi și noul program al UBB în „Health economics”).

Primul modul/program va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025. Programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed, alături de implicarea ca lector și prin consultanță a profesorului Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York. Programul va acoperi 10 teme (întâlniri), organizate după un curriculum internațional, prezentate în regim hibrid (fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării). Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.

Din 1 martie 2025 modulul/programul va fi organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).

Din partea UBBMed, profesorul Daniel David declară că „în perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic. Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate. Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”.

Prof. univ. dr. Patricu Achimaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Comenteaza