Răcim sau nu de la frig? Iată de ce te îmbolnăvești cu adevărat iarna

Răcim sau nu de la frig? Iată de ce te îmbolnăvești cu adevărat iarna

Cu toții am fost avertizați, probabil, în copilărie să nu ieșim afară iarna cu părul ud sau fără haină, că vom răci. Se pare, însă, că această temere a bunicilor și părinților noștri nu se prea confirmă, nu acesta este motivul pentru care ne îmbolnăvim... 

Ca și în alte multe cazuri, realitatea este mai complicată - nu frigul este motivul pentru care răcești, dar este adevărat că vremea rece te face mai vulnerabil când vine vorba de a lua un virus respirator care duce la răceală și gripă.

Libby Richards, profesor de Nursing la Universitatea Purdue din SUA, cu experiență în sănătatea publică, spune că este adesea întrebat despre răspândirea bolilor infecțioase, inclusiv despre relația dintre răceală și vremea rece.

Acesta a explicat ce se întâmplă de fapt:

Multe virusuri, inclusiv rinovirusul – vinovat pentru răceala obișnuită – gripa și SARS-CoV-2 , virusul care provoacă COVID-19 , rămân infecțioase mai mult timp și se reproduc mai repede la temperaturi mai scăzute și la niveluri mai scăzute de umiditate. Acest lucru, împreună cu faptul că oamenii petrec mai mult timp în interior și în contact strâns cu ceilalți pe vreme rece, sunt unele dintre motivele pentru care germenii sunt mai predispuși să se răspândească, arată Science Alert

Transmiterea virusurilor se face mai ușoar când este frig

Mai precis, vremea rece poate schimba membrana exterioară a virusului gripal, făcând-o mai solidă și mai cauciucoasă. Oamenii de știință cred că învelișul cauciucat facilitează transmiterea de la persoană la persoană a acestuia.

Iarna nu doar aerul rece  creează o problemă, ci și faptul că este uscat. Pentru că aerul uscat de iarnă ajută virusul gripal să rămână infecțios mai mult timp. Aerul uscat face ca apa din picăturile respiratorii să se evapore mai repede. Acest lucru are ca rezultat particule mai mici, care sunt capabile să reziste mai mult și să călătorească mai departe după ce tușiți sau strănutați.

Modul în care sistemul tău imunitar reacționează pe vreme rece contează, de asemenea, foarte mult. Inhalarea aerului rece poate afecta negativ răspunsul imunitar din tractul respirator, ceea ce face mai ușor ca germenii să se instaleze. De aceea, purtarea unei eșarfe pe nas și pe gură poate ajuta la prevenirea răcelii, deoarece încălzește aerul pe care îl inhalați.

O altă problemă ar fi că în sezonul rece oamenii petrec mai mult timp în interior. Aceasta înseamnă, de obicei, un contact mai apropiat cu ceilalți, ceea ce duce la răspândirea bolii. 

În plus, temperaturile scăzute și umiditatea scăzută usucă ochii și mucoasele din nas și gât. Virusurile care provoacă răceli, gripă și COVID-19 sunt de obicei inhalate și din cauză că mucoasele din nas și gât sunt mai uscate, se poate atașa mai ușor de acestea.

Un alt motiv pentru care ne îmbolnăvim mai ușor ar fi că iarna avem parte de mai puțină lumină solară. Aceasta este o problemă, deoarece soarele este o sursă majoră de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea sistemului imunitar. De asemenea, activitatea fizică tinde să scadă în timpul iernii, fapt ce nu ajută sistemul imunitar

Concluzia este că frigul și umezeala nu te îmbolnăvesc. Dar cele expuse mai sus ar putea explica legătura care s-a creat între frig și răceli...

 

Comenteaza