Rafila: Am observat că fenomenul migraţiei a mai scăzut. Sper ca până în 2030 să rezolvăm problemele cu resursa umană din sănătate

Rafila: Am observat că fenomenul migraţiei a mai scăzut. Sper ca până în 2030 să rezolvăm problemele cu resursa umană din sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că fenomenul migraţiei cadrelor medicale „a mai scăzut” şi şi-a manifestat speranţa ca până în anul 2030 să fie rezolvate problemele regionale legate de resursa umană din sănătate.

"Cu implicarea noastră, a tuturor, sper ca până în 2030 să reuşim - cel puţin în regiunea noastră - să rezolvăm aceste probleme din domeniul sănătăţii în legătură cu resursa umană. În anii precedenţi am văzut lipsa de personal din domeniul sănătăţii, datorită fenomenului migrator către alte ţări din Europa sau SUA şi Canada. S-a investit de asemenea în infrastructura din sănătate, în programele de rezidenţiat. Am observat că fenomenul acesta al migraţiei a mai scăzut. Trecem printr-un proces de reformă pe care îl menţionez, pentru că, datorită sprijinului OMS de anul trecut, România a reuşit să adopte prima strategie pentru dezvoltarea personalului din sănătate. Cred că această declaraţie privind resursa umană din sănătate, declaraţie ce va fi adoptată astăzi, va fi un document simbolic, pe care va trebui să îl transformăm în realitate în regiunea noastră şi în ţările noastre", a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila, miercuri, la ceremonia de deschidere a reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa referitoare la problematica resurselor umane din sănătate, care are loc la București.

Potrivit datelor prezentate anul trecut de Colegiul Medicilor, numărul de medici din România care au solicitat certificate profesionale curente (CPC) cu scopul de a exercita profesia în afara țării a scăzut semnificativ în 2021, continuând tendința din anii anteriori.

Astfel, numărul CPC-urilor eliberate a scăzut la 776 în 2021, de la 858 în 2020, 1.099 în 2019, 1.221 în 2018, 1.374 în 2017 și 1.462 în 2016. Datele arată că numărul medicilor care au plecat din România pentru a profesa în alte țări s-a redus la jumătate în ultimii 5 ani, arată 360medical.ro.

Comenteaza