Rafila, despre criza medicamentelor: Mă gândesc serios să venim cu o propunere concretă ca anumite materii prime să fie produse în ţară

Rafila, despre criza medicamentelor: Mă gândesc serios să venim cu o propunere concretă ca anumite materii prime să fie produse în ţară
| Foto: Fortune.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se gândește "foarte serios" la propunerea ca unele materii prime din medicamente să poată fi produse în ţară, lucru care ar putea "să ţină sub control două elemente, unul e legat de aprovzionare, iar al doilea e legat de politica de preţ".

"Site-urile de producţie a materiei prime pentru aceste produse generice sunt în China şi în India şi există acum o politică la nivelul UE ca ţările membre să devină sau să redevină producătoare ale acestor materii prime.

Mă gândesc foarte serios să venim cu o propunere concretă pentru anumite materii prime pe care am putea să le producem în ţara noastră, şi lucrul ăsta să ţină sub control două elemente, unul e legat de aprovzionarea cu medicamente iar al doilea e legat de politica de preţ care poate fi controlată din moment ce nu mai eşti la bunul plac al altor producători din Asia şi îţi produci singur medicamentele de care ai nevoie", a declarat Alexandru Rafila pentru News.ro, referitor la lipsa de pe piaţă a mai multor tipuri de medicamente. 

Ministrul a explicat că "toate ţările din UE s-au confruntat cu lipsuri în această perioadă, pentru că acolo unde se produce substanţa activă fie nu au lucrat, fie au mărit foarte mult preţul, şi lucrul ăsta a creat foarte mari perturbări pe piaţa europeană a medicamentului". 

Rafila a precizat şi că în ţară s-au luat măsuri concrete care să ducă la rezolvarea acestei crize, precum reglarea taxei clawback, alinierea preţurilor pentru medicamentele generice, ieftine, măsuri despre care Ministrul Sănătăţii a spus că speră să fie acceptate.

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a declarat pentru News.ro că pacienţii care au făcut diferite tipuri de transplant trec prin momente dificile pentru că fie găsesc foarte greu medicaţia imunosupresoare esenţială după intervenţie, fie nu o găsesc deloc şi atunci pacienţii sunt nevoiţi să se împrumute între ei. De câteva luni, însă, cei care recurg la această metodă nu mai pot înapoia medicamentele pentru că acestea nu se mai găsesc în farmacii. Potrivit acesuia, există pacienţi cu transplant care nu şi-au mai putut lua medicaţia imunosupresoare chiar şi mai bine de o lună pentru că nu le-au putut găsi în farmacii

 

Comenteaza