Rafila: Distribuția medicilor este foarte dezechilibrată la nivel teritorial. E clar că e nevoie de implicarea autorității locale

Rafila: Distribuția medicilor este foarte dezechilibrată la nivel teritorial. E clar că e nevoie de implicarea autorității locale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat luni la ceremonia de deschidere a noului an universitar la UMF „Carol Davila” din București.

Rafila a afirmat în discursul său că este esențial să li se ofere tinerilor studenți la medicină cele mai bune condiții pentru a se pregăti pentru această profesie, dar a subliniat că una dintre provocările din prezent este de a menține medicii în țară.

„Ne bucură interesul pentru profesarea medicinei. Cred că cel mai important lucru este să le oferim cele mai bune condiții de pregătire, atât studenților, cât și tinerilor medici. Facem acest lucru, fie prin investițiile noi în spitale, în ambulatoriile de specialitate, fie prin dezvoltarea bugetelor de training și de pregătire la universitățile din România.

Dar cred că lucrul cel mai important este retenția acestor tineri medici în România, fie a absolvenților, fie a celor care au devenit deja medici specialiști. Retenția oamenilor și mai ales distribuția lor echilibrată la nivel național (e importantă). Avem, în principiu, un număr apropiat de media Uniunii Europene. Dar distribuția este foarte dezechilibrată la nivel teritorial, și aici e clar că e nevoie de implicarea autorității locale, care să ofere nu numai ce ține de salarizare, ci și de condițiile de muncă și mai ales de partea socială”, a declarat Alexandru Rafila. 

Comenteaza