Rafila: "Numărul de viroze respiratorii s-a stabilizat. Circulaţia intensă a virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid"

Rafila: "Numărul de viroze respiratorii s-a stabilizat. Circulaţia intensă a virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică după-amiază, că numărul de viroze respiratorii s-a stabilizat și că speră ca până la sfârşitul lunii februarie să se ajungă la nişte valori care să fie gestionabile fără probleme.

Alexandru Rafila a declarat, duminică, la Digi24, că numărul virozelor s-a stabilizat în ultima săptămână, dar că a scăzut semnificativ numărul cazurilor de gripă.

"Numărul de viroze respiratorii s-a stabilizat. Este aproape identic cu cel de săptămâna trecută, iar numărul cazurilor de gripă a scăzut semnificativ, cu 15 la sută. Va începe scăderea numărului de cazuri şi la viroze, la gripă s-a întâmplat deja, iar până la sfîrşitul lunii februarie vom ajunge sper la nişte valori care să fie gestionabile fără probleme", a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

El a precizat că, în ultimii ani, circulaţia intensă a virusurilor gripale, nu doar în România, a avut legătură cu ridicarea restricţiilor anti-Covid.

"Circulaţia intensă a virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid. Când măsurile de reducere a circulaţiei, de protecţie individuală şi de protecţie colectivă au fost mult aplicate în majoritatea statelor lumii, şi numărul cazurilor de gripă a fost mic. Când restricţiile s-au ridicat atunci şi gripa şi-a arătat adevărata faţă. Pe de altă parte, doi-trei ani fără infecţii gripale au dus şi la o scădere a imunităţii populaţiei împotriva virusului gripal, pentru că oamenii nu s-au mai întâlnit cu acest virus", a afirmat ministrul Sănătăţii, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila consideră că singura soluţie anti-gripă este creşterea acoperirii vaccinale, el precizând că în România nu a existat "o apetenţă deosebită" pentru vaccinare.

"Nu am avut din păcate în România o apetenţă deosebită pentru vaccinarea antigripală. Performanţa ultimilor ani a fost în jur de 1,5 milioane de doze administrate. În alte ţări e mult mai mult decât în România, pentru că lumea încearcă să protejeze categoriile cele mai expuse, respectiv persoane de peste 65 ani, pacienţi cu boli cronice şi gravide. La noi procentul este mic, anul acesta fost chiar mai puţin de 1,5 milioane de doze administrate", a declarat Alexandru Rafila.

Comenteaza