Rafila: Variola maimuţei este transmisă mai degrabă pe cale sexuală

Rafila: Variola maimuţei este transmisă mai degrabă pe cale sexuală

A apărut și cazul al treilea de variola maimuței în România, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că această boală nu se transmite uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus.

Rafila a declarat miercuri că, în cazul celui de-al treilea caz de infectare depistat cu variola maimuței în România este vorba despre un contact apropiat cu o persoană infectată. Acesta spune despre variola maimuţei că este transmisă mai degrabă pe cale sexuală şi că prin folosirea corectă a prezervativului se poate scădea riscul de transmitere a infecţiei. 

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie. Recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute.

Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a afirmat Rafila, întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaţilor la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.

Ministrul Rafila a spus că există anchete epidemiologice în desfăşurare în cazul celor trei bărbaţi, dar finalizarea lor va dura, deoarece se bazează pe declaraţiile persoanelor infectate.

Este posibil ca alte persoane să fi contractat boala şi să nu o declare. „Absolut, este posibil, dar orice om care încearcă să-şi protejeze propria persoană din punct de vedere al sănătăţii, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupţie la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului. (...)

Există multe boli eruptive, nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă, de exemplu varicela, apare şi la persoane adulte, există şi zona zoster şi precizarea diagnosticului este foarte importantă”, a adăugat ministrul.

Comenteaza