Rafila vrea să treacă SMURD la Sănătate. Reacția lui Arafat
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Apr 2022, 14:58
- Sănătate
- Ascultă știrea
"Nu văd niciun motiv să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient", a spus Raed Arafat, după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că serviciul de urgență SMURD ar trebuie să treacă de la Interne la Sănătate.
"Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare - şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul. Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (...) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient", a declarat medicul Raed Arafat, joi, la Braşov, potrivit Agerpres.
Reacția șefului DSU vine după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că SMURD trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătăţii.
"Mă bucur că avem parteneri profesioniști. La nivelul DSU este domnul dr. Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar reponsabilitatea atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice este a Ministerului Sănătății.
Sunt partenerii noștri. SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria - eu întotdeuna le voi mulți public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac - dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii (...) e absolut necesară pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de persoanelor care ocupă într-un moment sau altul o poziție de demnitate publică într-unul dintre aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia de a beneficia de servicii de sănătate”, a spus Alexandru Rafila, joi, la Conferinţa Naţională "Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente".