Răspunsul Ministerului Sănătății după ce Boc a cerut schimbarea modului de calculare a ratei de incidență. 'Nu ar fi corect să modificăm'

Răspunsul Ministerului Sănătății după ce Boc a cerut schimbarea modului de calculare a ratei de incidență. 'Nu ar fi corect să modificăm'

Întrebată ce răspuns le dă Ministerul Sănătății acestor edili, Andreea Moldovan, secretar de stat, a arătat, duminică, la Digi24, că este mai degrabă unul negativ.

„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația de acolo, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate.

Este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea restaurantelor este un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat secretarul de stat.

„Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate, n. red.), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea.

Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem – și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze cât mai repede – ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a arătat Moldovan.

Ea spune că există capacitate de testare și în prezent, nu trebuie neapărat crescută. „Avem acele laboratoare care fac teste PCR și care sunt în continuare disponibile, avem și testele de antigen rapid, care iarăși sunt disponibile și ne-ar ajuta să avem niște rezultate rapide.

Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populația să fie informată și să înțeleagă să se testeze la cele mai mici simptome de boală, dar și ca aceste rezultate pozitive să fie raportate, pentru că atunci și oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună – nu neapărat internare, știu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine”, a argumentat Moldovan.

Comenteaza