Reguli în sănătate pentru 4 luni. Unde nu ai nevoie de bilet de trimitere
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Mai 2020, 16:21
- Sănătate
- Ascultă știrea
Până pe 30 septembrie vei primi serviciii medicale după anumite reguli
Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede condiţiile de acordare a serviciilor medicale din data de 15 mai. Pentru limitarea infectării cu SARS COV 2 uite măsurile în vigoare până la 30 septembrie.
Dacă ai fost internat în spital uite cine şi cum îţi poate prescrie medicamentele de care ai nevoie
„Medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile”, îţi spun reprezentanţii CNAS. ( la această excepţie pot intra anumite medicamente pentru care trebuie întocmite nişte documente speciale – cum ar fi anumite medicamente care se dau după infarct, de exemplu).
Dacă vrei să te adresezi caselor deasigurări de sănătate pentru a obţine anumite drepturi, nu trebuie să mergi fizic acolo
“Documentele necesare să fie prezentate de asigurat la casele de asigurări de sănătate pentru obţinerea unor drepturi pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau prin depunerea acestora de orice altă persoană, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor şi a persoanelor care desfăşoară activitate la nivelul acestora. Mijloace electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraţilor.”, scrie în comunicatul CNAS.
Unde nu ai nevoie de bilet de trimitere?
Trebuie să ştii că până pe 30 septembrie nu ai nevoie de bilet de trimitere pentru serviciile medicale pe care le primeşti în ambulatoriul de specialitate, adică în policlinicile separate sau în cele integrate spitalelor, inclusive pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare şi îngrijiri palliative în ambulatoriu.
Cine îţi poate da tratamentul fără scrisoare medicală?
E bine să ştii că medicul de familie îţi poate da tratamentul de care ai nevoie şi în absenţa unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriu sau din spital. Dacă ai o boală cronică şi urmezi o schemă terapeutică stabilă medicul de familie îţi poate da reţeta de care ai nevoie în baza documentelor medicale pentru medicamentele care ţi-au fost prescrise de medicul specialist până la data instituirii stării de urgenţă. Aici fac excepţie medicamentele şi materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor.
Ce consultaţii medicale poţi primi de la distanţă?
“Serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază, acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, precum şi serviciile conexe furnizate de psiholog si logoped, pot fi efectuate şi de la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră”, îţi explică specialiştii CNAS.
De când şi pentru ce servicii ai nevoie de cardul de sănătate?
Dacă ai nevoie de servicii medicale de la medicul tău de familie sau de la medicul specialist din ambulator ( policlinică) nu vei avea nevoie de cardul de sănătate până pe 30 septembrie. De la 1 iulie însă pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate. De exemplu, dacă te internezi în spital, vei avea nevoie de cardul de sănătate.