Revoltă în rândul stomatologilor după deciziile care le limitează competențele: “Nu mai pot să fac o extracție, un detartraj”
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Iul 2023, 16:09
- Sănătate
- Ascultă știrea

Mii de medici stomatologi au semnat deja o petiție prin care cer revocarea a două acte normative care reglementează competențele medicului stomatolog.
Medicii stomatologi consideră drept abuzive noile decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România privind competențele profesionale, prin care se limitează intervențiile pe care le pot face medicii fără specializări suplimentare. Documentele se referă la specialistul în stomatologie generală și la cele ale specialistului în chirurgie dento-alveolară.
“Aceste decizii pentru pacienți vor însemna costuri mai mari pentru aceleași intervenții sau tratamente, drumuri în plus plimbându-se între specialiști , uneori la distanțe mari, fiecare dintre ei putând rezolva doar câte parte a tratamentului, conform noilor prevederi. În județele în care nu sunt centre universitare, se găsesc câte 1-2 specialiști ceea ce va duce la liste de așteptare extrem de lungi pentru a avea acces la servicii stomatologice”, au explicat reprezentanții Patronatului Medicilor Stomatologi din România.
Dacă deciziile CMS se vor aplica, mii de medici stomatologi riscă să își închidă cabinetele pentru că nu mai pot face o serie de intervenții. În acest context a fost lansată și o petiție online, intitulată ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENȚII NOȘTRI prin care se solicită retragerea de îndată a deciziilor, dar și dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România, documentul adunând până în acest moment, peste 7.700 de semnături.
Stomatologii atrag atenția că, în urma aplicării prevederilor din aceste acte normative, chiar și pentru o extracție ar putea fi nevoie de mai mulți medici, pe care pacienții nu îi vor găsi în același cabinet.
“Ne-au tăiat furtunul de la turbină, ca să zic așa. Nu am voie să fac detartraj, nu am voie să fac anumite extracții. Noi am terminat Stomatologie, pe diplomă scrie Medic, specialitatea Stomatologie, deci sunt specialist stomatolog. Dacă mai fac încă o dată specialitatea ce o să scrie oare? Medic specialist – specialist stomatolog? Va fi o manifestație vineri în București pentru anularea acestei decizii, vor participa sute de medici stomatologi”, a declarat pentru Ziua de Cluj un medic care ar urma să fie afectat de aceaste noi reglementări.
Nemulțumirile miilor de medici nu au rămas fără ecou, astfel că deciziile ar urma să fie retrase vineri de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
“Aceste decizii la care fac referire nemulțumirile colegilor, îndreptățite de altfel, au fost date de structura națională, noi la Cluj suntem un colegiu teritorial, nu avem nici autoritatea, nici posibilitatea să rezolvăm această problemă. Pot să vă spun că la nivel național problema este cunoscută, aceste nemulțumiri ale medicilor au fost luate în considerare de către Colegiul Național și în această dimineață s-a și trimis o adresă în teritoriu prin care se specifică faptul că au fost luate în considerare aceste observații și există propunerea de abrogare a acestora, urmând ca problema să fie rezolvată de Consiliul Național în această săptămână. Se discuta despre niște competențe care afectau anumite categorii de medici de stomatologie care nu sunt cu specialitate. Ori, la Stomatologie, spre deosebire de Medicina Generală, majoritatea medicilor, adică 2/3 sunt stomatologi fără o specialitate oarecare. Aceste decizii prevedeau niște limitări ale competențelor anterioare pentru medicul care nu are specialitate, lucru cu care sigur că nimeni nu putea fi de acord”, a declarat președintele Consiliului Medicilor Stomatologi Cluj, prof. dr. Radu Câmpian, pentru Ziua de Cluj.
În momentul de față în România sunt peste 27.600 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Până în anul 2004 pentru a practica în calitate de absolvent de stomatologie cu diplomă de licență, rezidențiatul în specialitatea Stomatologie generală nu era obligatoriu, iar manoperele permise nu erau restrânse doar într-o foarte mică măsură.
Din 2004 până în 2020 nu s-a mai organizat rezidențiat în specialitatea „Stomatologie generală”, începând cu anul 2020 s-a reintrodus rezidențiatul în specialitatea „Stomatologie generală” cu o durata de 3 ani.
În toată aceasta perioadă, au absolvit cu diplomă de licență aproximativ 15.000 de medici, care au putut opta doar pe câteva locuri anual pentru rezidențiate în alte specialități, iar majoritatea absolvenților au practicat stomatologia generală conform competențelor stabilite prin decizia CN 49/2012. La aceștia se adaugă câteva mii de absolvenți din anii 2020-2022, având în vedere că numărul de locuri anual la rezidențiat în ultimii ani a fost mult mai redus față de numărul absolvenților.
Dacă deciziile CMS publicate în MO nr. 556/21 iunie 2023 nu se abrogă, medicii stomatologi care până acum au practicat ani la rând unele tratamente și proceduri nu vor mai putea face același lucru.