Riscul de gripă aviară. OMS:Trebuie să fim pregătiţi

Riscul de gripă aviară. OMS:Trebuie să fim pregătiţi

Răspândirea recentă la mamifere a gripei H5N1, cunoscută în mod obişnuit ca gripa aviară, trebuie să fie monitorizată, dar riscul pentru oameni rămâne scăzut, a indicat OMS.

H5N1 s-a răspândit printre păsările de curte şi sălbatice de 25 de ani, a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dar informaţii recente de infecţii la nurcă, vidre şi lei de mare "trebuie monitorizate îndeaproape".

El a menţionat că riscul pentru oameni a rămas scăzut, cazurile umane fiind rare de când tulpina gripei a apărut în 1996.

"Dar nu putem presupune ca aşa va rămâne şi trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare a status quo-ului", a spus Tedros.

El a precizat că oamenii au fost sfătuiţi să nu atingă animale sălbatice bolnave sau moarte şi în schimb să raporteze astfel de cazuri autorităţilor locale şi naţionale, care monitorizează situaţia.

OMS a recomandat, de asemenea, consolidarea supravegherii în locuri în care oamenii şi animalele interacţionează. "OMS continuă, de asemenea, să coopereze cu producătorii pentru a se asigura că, dacă este nevoie, vor fi asigurate vaccinuri şi antivirale pentru uz global", a afirmat, de asemenea, directorul OMS.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza