România a primit până acum peste 33 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Câte s-au folosit și câte ajung la gunoi

România a primit până acum peste 33 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Câte s-au folosit și câte ajung la gunoi

Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziţionate de România, care au fost deja livrate în ţară până în prezent, este de 33.655.180 doze.

În ceea ce priveşte numărul dozelor utilizate, Ministerul Sănătăţii a făcut trimitere la datele de pe site-ul INSP. Potrivit celor mai recente date, începând din 27 decembrie 2020 au fost administrate 16.898.284 de doze.

 ”Precizăm că România a vândut din stocul aflat în depozitele regionale din ţară 3.571.410 doze de vaccin împotriva Covid-19. Preţul de vânzare a fost acelaşi cu cel de achiziţie. Conform clauzelor acordului de cumpărare, preţul este confidential”, a transmis Ministerul Sănătății pentru News.ro.

În plus, în anul 2021, România a renunţat la aproximativ 7,1 milioane de doze Pfizer în vederea redistribuirii lor direct din depozitul producătorului către statele interesate, cu scăderea lor din dozele contractate de România pentru anii 2020-2021, iar în anul 2022 România a redistribuit 6,5 milioane de doze direct din depozitul producătorului către statele interesate, cu scăderea lor din dozele contractate de România pentru anii 2022-2023.

Întrebat câte doze de vaccin expiră acum şi care este data exactă de expirare, Ministerul Sănătăţii a transmis că numărul dozelor de vaccin expirate la nivelul centrelor regionale de depozitare, este de aproximativ 3 milioane de doze, care urmează să fie distruse în conformitate cu legislaţia în vigoare

Costul estimat pentru distrugerea a 3 milioane de doze expirate este de aproximativ 300.000 lei, precizează reprezentanţii ministerului, iar costurile se vor modifica pe măsură ce vor expira şi alte doze.

Ministerul Sănătății, negocieri "complicate" pentru a mai renunța la dozele contractate

România urmează să primească alte milioane de doze de vaccin. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat, marţi, că a avut negocieri "complicate" cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai producătorilor pentru reducerea cantităţii de doze pentru țara noastră.

"Am avut negocieri complicate cu cei de la Comisia Europeană şi de la producători. Sper ca aceste negocieri să ajungă în curând la un final, negocieri legate de faptul că noi de la una dintre companii care produce vaccinul pe bază de ARN mesager trebuia să primim anul acesta 11,2 milioane de doze şi este puţin probabil să folosim această cantitate. De la celălalt producător există o cantitate restantă din anul 2021 de 4,5 milioane. Sunt sute de milioane de euro", a explicat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Ministrul și-a exprimat speranţa ca aceste negocieri să ajungă la final în curând.

"Dacă vom putea să finalizăm această reducere de cantităţi, noi suntem gata să găsim şi calea juridică, pentru că este o cale juridică de urmat care nu este de rutină. Nu poţi, de exemplu, să închei un contract în care să plăteşti integral în avans o anumită cantitate de produse, nu neapărat de vaccin", a adăugat Rafila.

Comenteaza