România, în plin sezon de viroze. Cum deosebești o RĂCEALĂ de GRIPĂ

România, în plin sezon de viroze. Cum deosebești o RĂCEALĂ de GRIPĂ

România este în plin sezon de viroze, peste 100.000 de infecții respiratorii acute s-au înregistrat, la nivel național, doar într-o săptămână.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că în săptămâna 8 - 14 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 102.640, cu aproape 39.000 mai puține față de aceeași săptămână a sezonului precedent, dar cu 41.1% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară.

În intervalul menționat au fost raportate 4.574 cazuri de gripă clinică la nivel național. 

De la începutul sezonului gripal au fost înregistrate 791 de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul și 22 de decese ale unor persoane diagnosticate cu virus gripal.

Iată cum faci diferența dintre răceală și gripă

În cazul răcelii - aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
 
În cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale.

Comenteaza