News alert România începe producția de PASTILE CU IOD. Sunt necesare zeci de milioane de comprimate

România începe producția de PASTILE CU IOD. Sunt necesare zeci de milioane de comprimate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că România va începe de marți producţia de pastile cu iod, necesare în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei.

Rafila a explicat că la Antibioltice Iași se vor produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

"Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane", a spus ministrul Alexandru Rafila.  

Acesta aprecizat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, arată că este vorba despre maxim 30 de milioane de comprimate. 

"Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre vreun panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei", a spus ministrul.  

 

Comenteaza